Cox-2-hämmare kan förbättra behandlingen av barncancer

En svensk studie visar att cox-2-hämmande läkemedel kan förbättra behandlingen av vissa svåra cancerformer hos barn. Effekten har tidigare visats vid lungcancer och koloncancer hos vuxna.

17 nov 2004, kl 10:17
0

Annons

Cox-2 har tidigare påvisats i cancerceller från vuxna patienter och anses bidra till cancerns tillväxt och spridning.
Tidigare trodde man inte att cox-2 spelade någon viktig roll i barncancer. I skuggan av indragningen av Vioxx visar nu resultaten av en studie vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Cancer-
centrum Karolinska (CCK), att cox-2-hämmare kan ha effekt även på barncancer. Studien publicerades nyligen i tidskriften Cancer Research (2004;64:7210-7215).
När forskarna undersökte neuroblastom, den svåraste cancerformen hos barn, fann man cox-2 både i tumörer från barn och i odlade tumörceller. Dessutom kunde man se att tumörceller dog vid behandling med cox-hämmande läkemedel. Flera resultat pekar på att barn med andra cancerformer också skulle ha nytta av behandlingen.
Det är första gången cox-2-hämmare prövas på barncancer och forskarna hänvisar den bromsande effekten till så kallad apoptos, vilket innebär att cellerna begår självmord.
? Vi prövade olika läkemedel och bäst effekt fick vi av Voltaren och Celebra, säger John Inge Johnsen vid Karolinska Institutet.
Eftersom cox-hämmande läkemedel redan finns tillgängliga för behandling av barn hoppas forskarna att kunna starta kliniska studier ganska snart. Till våren ska man göra en pilotstudie med ett litet antal patienter.
? Om vi får respons i pilotgruppen kommer vi att gå vidare med en större studie på barn med neuroblastom från hela Europa. Dessutom vill vi pröva olika kombinationer med cytostatika och strålning, säger John Inge Johnsen.

Ännu vet man inte hur stor effekt behandlingen kan ge, men i en djurmodell har en väsentlig förbättring observerats. Läkemedlen kommer att användas som tillägg till annan behandling för att förstärka effekten utan att förvärra biverkningarna.
Effekten av cox-2-hämmare i cancerbehandling upptäcktes ursprungligen genom att man såg att patienter med reumatoid artrit uppvisade mindre tjocktarmcancer. Det pågår idag kliniska studier på lungcancer och koloncancer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng