Annons
Ny behandling på gång mot svår födoämnesallergi
Vanliga allergiframkallande livsmedel. Foto: Istock

Ny behandling på gång mot svår födoämnesallergi

Läkemedlet omalizumab kan få matallergiska barn att tåla det de är allergiska mot, visar en ny studie.

14 mar 2024, kl 09:10
0

Ett redan befintligt läkemedel är på väg att bli ett nytt behandlingsalternativ även mot födoämnesallergi. Läkemedlet heter omalizumab och är en monoklonal antikropp som ges genom injektioner.

Godkänt mot astma

I Sverige och övriga EU är det godkänt under namnet Xolair som tilläggsbehandling för patienter med svårbehandlad allergisk astma. Det används också mot svåra allergibesvär med nässelutslag och kronisk inflammation i näsan med näspolyper.

På senare tid har forskare också upptäckt att omalizumab även kan göra tillvaron säkrare för personer med svår födoämnesallergi. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har därför nyligen godkänt att användningsområdet för Xolair utvidgas.

I USA är läkemedlet därigenom nu godkänt för att förebygga svåra allergireaktioner mot mat.

Kan vara livshotande

Hos de som är svårast drabbade är födoämnesallergi en allvarlig sjukdom. Det handlar då om så kallad IgE-medierad allergi som kan ge en anafylaktisk reaktion, “allergichock”. Sådana reaktioner kommer snabbt och kan påverka andning, blodcirkulation och vara livshotande om man inte får akut vård.

Matallergi förekommer i alla åldrar, men är allra vanligast bland barn.

Under de två första levnadsåren är ägg- och mjölkallergi de i särklass vanligaste. Andra tidiga allergier är fisk- och jordnötsallergi. Under uppväxtåren tillkommer nya matallergier – allergier mot jordnöt, hasselnöt, cashewnöt, andra nötter samt skaldjur blir vanligare.

Läkemedlet höjer tröskeln

FDA-beslutet om Xolair bygger på studier som visar att behandlingen höjer toleranströskeln så att man tål mycket mer av det allergiframkallande livsmedlet utan att reagera. En sådan studie publicerades i dagarna i New England journal of medicine.

Denna fas III-studie testade omalizumab som förebyggande behandling hos 177 barn och tonåringar i åldrarna 1-17 år. Alla deltagare var både allergiska mot jordnötter och mot minst två av livsmedlen cashewnötter, mjölk, ägg, valnötter, vete och hasselnötter.

Deltagarna lottades till att antingen få läkemedlet eller placebo. Varken de eller forskningspersonalen visste vilka patienter som fick vilken behandling.

Injektionerna gavs varannan till var fjärde vecka i 16-20 veckor. Några fick sedan fortsätta ytterligare 24 veckor i en öppen förlängningsstudie där alla fick omalizumab.

Fick äta små mängder i test

Efter behandlingsperioden testade forskarna om deltagarnas tolerans mot de allergiframkallande födoämnena hade ökat. Testet bestod i att äta små mängder av födoämnet, motsvarande vad man skulle kunna få i sig av misstag i exempelvis en dåligt märkt livsmedelsprodukt.

Utfallsmåttet var om man klarade testet utan att få svårare symtom.

För jordnötter var mängden 600 mg, ungefär en halv jordnöt. 67 procent av dem som fått omalizumab klarade denna mängd utan symtom, att jämföra med 7 procent av dem som fått placebo.

Även när det gällde övriga livsmedel såg forskarna liknande behandlingseffekter.

Hittills bara ett godkänt läkemedel

I dagsläget finns bara ett godkänt läkemedel mot födoämnesallergi inom EU. Det är Palforzia mot jordnötsallergi. Läkemedlet består av ett pulver med allergen från jordnöt. Det blandas ut med mat och tas varje dag.

Genom de dagliga doserna vänjer sig immunförsvaret hos patienten vid de allergiframkallande jordnötsämnena. Syftet är, som Läkemedelsvärlden har rapporterat, att skapa en extra säkerhetsmarginal och minska risken för allvarliga allergireaktioner.

Blockerar receptorer

Med det nya läkemedlet omalizumab kan man som studien visar höja toleransen inte bara för jordnötter utan för flera olika allergiframkallande födoämnen. Läkemedlet är en antikropp som binder till receptorer för immunoglobulin E-antikroppar, IgE, och blockerar dessa receptorer.

På så vis kan IgE inte längre binda till dessa receptorer på cellerna och trigga allergiska reaktioner.

De vanligaste biverkningarna av läkemedlet är reaktioner på injektionsstället och feber. Det finns också en liten risk att läkemedlet självt kan orsaka en anafylaktisk reaktion. Injektionerna måste därför ges under övervakning på en mottagning.