Modernas vaccin gav 6-11-åringar gott skydd

Modernas vaccin gav 6-11-åringar gott skydd

I en nu publicerad studie gav vaccinet en skyddseffekt på 88 procent mot covid-19 hos barn i dessa åldrar.

12 maj 2022, kl 10:07
0

Annons

Modernas covid-19-vaccin Spikevax skyddar barn på 6-11 år mot covid-19 åtminstone lika bra som det skyddar unga vuxna. Det visar forskningsresultat som publicerats i New England journal of medicine.

I februari rekommenderade EU:s läkemedelsmyndighet EMA utökat godkännande för Modernas vaccin Spikevax till just åldersgruppen 6-11 år. Godkännandet baserades på då ännu opublicerade data från den fortfarande pågående fas II-III-studien KidCove.

Halverad dos

De resultat från studien som nu publicerats i New England journal of medicine visar att Moderna först provade ut en lämplig vaccindos för de aktuella åldrarna i en inledande del av studien. Det visade sig att en dos på 50 mikrogram (halva vuxendosen) gav bra immunsvar. Det är också denna dos av Spikevax som är godkänd av EMA för den aktuella åldersgruppen.

I nästa del av studien deltog 4 016 barn i åldrarna 6-11 år. De randomiserades till att antingen få 50 mikrogram Spikevax vid två tillfällen, eller placebo. Forskarna följde barnen under i median 82 dagar efter den första sprutan.

När det gäller vaccinets säkerhet såg forskarna huvudsakligen milda och övergående biverkningar. Vanligast var smärta på injektionsstället, huvudvärk och trötthet. Inga vaccinrelaterade allvarliga händelser rapporterades under uppföljningstiden.

Spikevax skyddar barn på 6-11 år

Antikroppssvaret efter en månad var högre än det unga vuxna får efter en dubbelt så stor dos.

Studien visade också att Spikevax skyddar barn på 6-11 år mot covid-19 med en skyddseffekt på 88 procent efter två veckor eller mer. Detta gällde den då dominerande deltavarianten av covid-19-viruset. Studien fortsätter för att utvärdera skyddseffekten mot omikron och andra nya virusvarianter.

Även covid-19-vaccinet från Pfizer/Biontech, Comirnaty, är EU-godkänt för barn, då från 5 års ålder. I Sverige rekommenderar dock Folkhälsomyndigheten covid-19-vaccinering bara för de barn i dessa åldrar som tillhör vissa medicinska riskgrupper.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng