Forskare har identifierat ny cellterapi mot hjärtsvikt

Forskare har identifierat ny cellterapi mot hjärtsvikt

Forskare har i en preklinisk studie identifierat en cellterapi som kan läka skador på hjärtat efter en infarkt.

12 maj 2022, kl 17:01
0

I en preklinisk studie har forskare i bland annat Sverige identifierat en ny cellterapi mot hjärtsvikt som har potential att läka skador efter en hjärtinfarkt. Enligt studien kan omogna hjärtmuskelceller stimulera hjärtats reparationsförmåga och minska ärrvävnad.

 – Detta är kulmen av två decenniers arbete för att hitta den optimala cellen för att reparera ett skadat hjärta. Resultaten innebär nytt hopp för de miljontals patienter med hjärtsvikt världen över som väntar på en hjärttransplantation, säger Kenneth Chien, senior professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi på Karolinska institutet och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i Nature cell biology och är ett samarbete mellan forskare vid Karolinska institutet, Technical university of Munich och läkemedelsföretaget Astrazeneca.

Hjärtmuskelceller ersätts av ärrvävnad

När en person drabbas av en hjärtinfarkt dör miljontals hjärtmuskelceller. Detta beror på ett minskat blodflöde. Hjärtmuskelcellerna ersätts i stället av fibrotisk ärrvävnad som försämrar hjärtats förmåga att pumpa runt blod i kroppen, det vill säga hjärtsvikt.

Hos vuxna är hjärtats förmåga att bilda nya hjärtmuskelceller mycket begränsad, till skillnad från under fosterutvecklingen och hos små barn. Cellterapi som kan stimulera hjärtats regenerativa förmåga intresserar därför många forskare.

Cellterapi mot hjärtsvikt

Forskarna i den nu aktuella studien använde en metod som bygger på omogna mänskliga hjärtceller, så kallade HVP-celler där förkortningen står för humana ventrikulära progenitorceller. Dessa spelar en viktig roll för hjärtats uppbyggnad under fosterutvecklingen. Forskarna utgick från mänskliga embryonala stamceller och odlade och renade fram HVP-celler från dessa.

De undersökte sedan vilken förmåga cellerna hade att återuppbygga hjärtat. Detta gjordes i en tredimensionell cellodlingskammare och hos grisar med hjärtskada.

– I laboratoriestudier såg vi hur HVP-cellerna migrerade till skadade regioner av hjärtat där de sedan mognade till friska fungerande hjärtceller och motverkade bildandet av ärrvävnad. Resultaten representerar en viktig milstolpe i arbetet med att hitta en möjlig behandling med HVP-celler för patienter med allvarlig hjärtsvikt, särskilt för äldre där hjärtkirurgi skulle innebära en stor påfrestning, säger medförfattaren Karl-Ludwig Laugwitz, professor i kardiologi vid Technical university of Munich, i pressmeddelandet.

Även hos de grisar som hade injicerats med HVP-celler sågs en tydlig förbättring jämfört med den gruppen som inte hade fått behandling.

Forskarna hoppas på att kunna påbörja studier på människor inom två år.

Flera av studieförfattarna är anställda av Procella therapeutics, som äger de immateriella rättigheterna till HVP-teknologin, eller av Astrazeneca. Två av forskarna är också uppfinnare till ett patent baserat på HVP-teknologin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng