Annons
Dexametason minskade risken att dö efter covid-19
Foto: Istock.

Dexametason minskade risken att dö efter covid-19

Patienter som hade haft hyperinflammation klarade sig bättre om de fick läkemedel vid utskrivning från sjukhus.

13 maj 2022, kl 09:45
0

Annons

Hyperinflammation i den inledande fasen av covid-19 är kopplad till en högre dödlighet inom ett år, trots att patienten har återhämtat sig. Men risken för dödsfall minskar med mer än 50 procent om patienten får tabletter med dexametason vid utskrivning från sjukhuset.

Detta enligt en studie som har gjorts av forskare i USA och har publicerats i Frontiers in Medicine.

Undersökte journaler

Det forskarna ville göra var att fastställa sambandet mellan hyperinflammation hos covid-19-patienter under sjukhustiden med dödligheten efter att patienterna hade återhämtat sig.

I studien har forskarna studerat journaler från 1 207 vuxna som lades in på sjukhus under 2020 och 2021 efter att ha testat positivt för covid-19. Personerna följdes upp i minst ett år efter utskrivningen. Totalt fick 509 patienter, 42,2 procent, tabletter med dexametason vid utskrivning.

För att ta reda på svårighetsgraden av inflammationen mätte forskarna koncentrationen i blodet av molekylen C-reaktivt protein, CRP.

Blodkoncentration av CRP under sjukhusvistelse var starkt korrelerad med svårighetsgraden i covid-19 hos de inlagda patienterna. Studien visade att de patienter som hade den högsta CRP-koncentrationen under sjukhusvistelsen löpte 61 procents högre risk att dö av någon orsak inom ett år efter utskrivningen, än patienter som hade den lägsta CRP-koncentrationen.

– Här visar vi att ju starkare inflammationen är under den första sjukhusvistelsen, desto större är sannolikheten att patienten kommer att dö inom 12 månader efter att ha till synes “återhämtat sig” från covid-19, säger Arch G Mainous III, forskare vid University of Florida Gainesville och studiens förstaförfattaren, i ett pressmeddelande.

Risken minskade med dexametason

Men det forskarna också såg var att den förhöjda risken att dö minskade om patienterna fick antiinflammatoriska läkemedel i form av tabletter med dexametason på recept när de skrevs ut från sjukhuset.

Eftersom inflammation spelar en stor roll i sjukdomsprocessen vid covid-19 så har dexametason fått utbredd användning i vården av svårt sjuka covid-19-patienter. Det ges till vissa av patienterna under vårdtiden, och kan också skrivas ut på recept efter sjukhustiden.

I studien såg forskarna att risken för dödsfall minskade med 51 procent om patienten fick tabletter med dexametason vid utskrivning från sjukhuset.

Enligt forskarna tyder resultaten på att svårighetsgraden av inflammation under sjukhusvistelse för covid-19 kan förutsäga risken för allvarliga tillstånd efter sjukdomen, inklusive dödsfall. Forskarna anser att det behövs en mer utbredd förskrivning av antiinflammatoriska läkemedel till covid-19-patienter efter sjukhusvistelse.

En begränsning i studien är att forskarna inte har tittat på några av patienternas dödsintyg, och att de därför inte har kunnat beräkna de specifika dödsorsakerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng