NT-rådet utökar undantag från stopp för Kaftrio

NT-rådet utökar undantag från stopp för Kaftrio

I en uppdaterad rekommendation till regionerna utökar NT-rådet undantaget för svårt sjuka med cystisk fibros.

13 maj 2022, kl 09:51
0

Regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier, NT-rådet, har uppdaterat sin rekommendation om läkemedlet Kaftrio (ivakaftor/tezakaftor/elexakaftor) mot cystisk fibros.

Utökar undantaget för Kaftrio

Huvudrekommendationen till vården är fortfarande att avvakta med att använda behandlingen tills den ingår i läkemedelsförmånen. Men rådet rekommenderar nu att man undantagsvis ändå i individuella fall kan ge Kaftrio i kombination med Kalydeco (ivakaftor) till två grupper. Den ena undantagsgruppen fanns med även i den tidigare versionen av rekommendationen. Det gäller patienter med cystisk fibros som är så sjuka att de behöver lungtransplantation och där ytterligare försämring skulle äventyra möjligheterna att göra en transplantation.

Men nu skriver NT-rådet att behandlingen i individuella fall även kan ges till patienter med en mycket låg andningsfunktion, uppmätt med spirometri. Det gäller en andningsfunktion som är så dålig att det uppmätta FEV1-värdet ligger på max 35 procent vid två tillfällen under ett halvår. FEV1 är den luftvolym som man kan pressa ut under en sekund efter en maximal inandning.

Vid all behandling av individuella fall ska vården, enligt rekommendationen, först samråda med det nationella behandlingsrådet för cystisk fibros.

Förhandlingar gav inte resultat

NT-rådets uppdatering kommer efter ett uppmärksammat beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, i februari. TLV beslutade då för andra gången att inte ta in de två läkemedlen Kaftrio och Kalydeco i läkemedelsförmånen. Detta eftersom förhandlingar med tillverkaren Vertex inte resulterat i tillräcklig prisreduktion. TLV anser därför att kostnaden är för hög i förhållande till nyttan. Behandlingskostnaden för en patient under ett år ligger på drygt två miljoner kronor.

TLV-beslutet har väckt häftig debatt. Läkartidningen intervjuade nyligen upprörda specialister inom vården för cystisk fibros och skrev om patienter som flyttar utomlands för att få tillgång till behandlingen.

NT-rådet håller i sin rekommendation med om att kombinationsbehandling med Kaftrio och Kalydeco har god effekt och skulle vara en värdefull behandling för patienter med cystisk fibros. NT-rådet anser att ”det är mycket angeläget att företaget snarast ansöker om subvention på nytt”.