Annons
Modernas vaccin godkänns i EU för 6-11-åringar

Modernas vaccin godkänns i EU för 6-11-åringar

Företaget Modernas vaccin mot covid-19 får klartecken av EMA även för barn i åldrarna 6-11 år.

24 feb 2022, kl 16:13
0

Annons

Spikevax, företaget Modernas mRNA-vaccin mot covid-19, bör få ges även till barn i åldrarna 6-11 år. Det anser EU:s läkemedelsmyndighet EMA som nu rekommenderar EU-godkännande av det utökade åldersspannet. Rekommendationen kommer efter ett utlåtande från expertkommittén CHMP.

Halva dosen Spikevax till de yngre

Nyligen blev Australien första land i världen att godkänna Spikevax för den aktuella åldersgruppen och nu följer alltså EU efter. Tidigare är det enbart covid-19-vaccinet från Pfizer/Biontech, Comirnaty, som har EU-godkännande för så unga barn (5-11 år).

Modernas Spikevax har hittills varit godkänt från 12 år och uppåt.

Till de yngre barnen ska en lägre dos, halva den dos som används i högre åldrar, ges. Grundvaccinationen består precis som hos äldre av två injektioner med fyra veckors mellanrum.

Samma effekter som hos äldre

EMA:s rekommendation baseras på en studie som visade att Spikevax ger ett immunsvar hos 6-11-åringar som är jämförbart med immunsvaret i åldrarna 18-25 år. Biverkningsprofilen var också jämförbar. De vanligaste biverkningarna var smärta, rodnad och svullnad på injektionsstället, trötthet, huvudvärk, frossa, illamående, kräkningar, ömma eller svullna lymfkörtlar i armhålan, feber samt muskel- och ledvärk. Biverkningarna var vanligen milda till måttliga och gick över inom några dagar.

EMA bedömer att nyttan av Spikevax är större än riskerna även i åldrarna 6-11 år, särskilt när det gäller barn med ökad risk för svår covid-19.

Det är EU-kommissionen som fattar det slutliga beslutet om godkännande. Kommissionen brukar dock följa EMA:s rekommendationer.

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten covid-19-vaccinering bara för de barn i åldrarna 5-11 år som tillhör vissa medicinska riskgrupper.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng