Annons
Slutsatser om ivermektin stöds av ny stor studie
Foto: istock

Slutsatser om ivermektin stöds av ny stor studie

I en välgjord studie bland över 1 300 covid-19-patienter såg forskarna ingen nytta av ivermektin mot covid-19.

1 apr 2022, kl 11:43
0

En ny stor randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie visade ingen klinisk nytta av ivermektin jämfört med placebo. I studien undersökte forskare i Brasilien om behandling med ivermektin kunde förebygga allvarlig infektion hos covid-19-patienter.

Studien är publicerad av New England journal of medicine.

Obefintlig nytta av ivermektin mot covid-19

Sammanlagt ingick 1 358 patienter i analysen. De var i ett tidigt stadium av covid-19, med symtomdebut för högst en vecka sedan. Alla hade olika riskfaktorer för att drabbas av svårare sjukdom. Hälften randomiserades till en tredagarsbehandling med ivermektin och hälften till placebo.

Analysen visade att behandlingen med ivermektin inte minskade risken att hamna på sjukhus eller att få stanna kvar för övervakning på en akutmottagning i mer än sex timmar.

I ivermektingruppen var det 100 patienter (14,7 procent) som råkade ut för något av detta eller båda. I placebogruppen var det 111 patienter (16,3 procent)Den lilla skillnaden mellan grupperna visar inte på någon kliniskt meningsfull skillnad, enligt forskarna.

– Det finns faktiskt inga tecken på någon nytta, säger en av forskarna bakom studien, infektionsspecialisten David Boulware, University of Minnesota, till New York Times.

– Nu när alla kan dyka ned i detaljerna och i data kommer det förhoppningsvis att styra i väg majoriteten av läkarna från ivermektin till andra behandlingar.

Omtalat parasitmedel

Ivermektin är ett äldre läkemedel som är effektivt mot yttre och inre parasiter hos hästar, hundar och andra djur. För människor är det i EU även godkänt dels i tablettform för behandling av vissa inälvsparasiter och dels som kräm för behandling av bland annat hudsjukdomen rosacea. I Sverige är endast hudkrämen tillgänglig.

Tidigt under pandemin väckte laboratoriestudier vissa förhoppningar om att ivermektin skulle kunna ha effekt mot coronaviruset. Dessa förhoppningar anammades snabbt och förvandlades till sanningar inom vissa grupper. Det började i USA och spred sig över hela världen. Ivermektin ses i sådana grupper som en billig och effektiv coronabehandling och som ett alternativ till godkända covid-19-läkemedel och vacciner.

Spridningen av sådana påståenden har också på vissa håll i världen lett till omfattande förskrivning och användning av ivermektin som coivid-19-medicin. Men både Världshälsoorganisationen, WHO, och läkemedelsmyndigheterna FDA i USA och EMA i EU har gått ut och varnat för sådan användning. Inte minst på grund av risken för biverkningar vid högre doser.

Räknar med kritik

Forskningsläget om ivermektin och covid-19 var i början något oklart men börjar nu klarna. Det finns en del studier som stöder att det kan finnas en klinisk nytta av ivermektin. Men de större studier som sedan kommit har inte bekräftat detta. Nyligen publicerade till exempel forskare i Malaysia en studie av ivermektinbehandling hos sjukhuspatienter med covid-19. Inte heller där såg forskarna någon klinisk nytta med ivermektin.

Forskarna bakom den nu aktuella studien i Brasilien berättar i artikeln i New England journal of medicine att de alldeles i början använde en lägre ivermektindos. De utgick då från den rekommenderade dosen när läkemedlet ges enligt sin godkända indikation mot parasiter.

Men grupper som propagerar för ivermektin som covidterapi hörde då av sig och menade att dosen var för låg. Forskarna skriver att de därför ökade dosen till en tredagarsbehandling, vilket är mer än i de flesta andra studier om samma fråga.

Forskarna förklarar också att de trots detta räknar med att det kommer att komma kritik från samma håll mot sättet att ge behandlingen i studien. De hänvisar därför till en bilaga med utförlig beskrivning av den behandlingen som de studerat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng