Annons
EMA och FDA varnar för ivermektin mot covid-19

EMA och FDA varnar för ivermektin mot covid-19

Parasitmedlet ger svåra biverkningar i höga doser och patienter har hamnat på sjukhus efter självmedicinering.

23 mar 2021, kl 10:42
0

Annons

Nyligen slog den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA larm om ivermektin. Myndigheten hade fått en rad rapporter om patienter som behövt vård och även hamnat på sjukhus efter att ha självmedicinerat mot covid-19 med parasitmedel avsett för hästar.

”Det sprids mycket felaktig information och du kanske har fått höra att det är okej att ta höga doser av ivermektin. Det är fel”, skriver FDA.

Och nu går även EU:s läkemedelsmyndighet EMA ut och avråder från behandling med ivermektin mot covid-19.

Ivermektin godkänt mot parasiter

Ivermektin är ett äldre läkemedel. För människor är det i EU godkänt dels i tablettform för behandling av vissa inälvsparasiter och dels som kräm för behandling av bland annat hudsjukdomen rosacea. I Sverige är endast hudkrämen tillgänglig. Dessutom är substansen här och i övriga EU godkänt som djurläkemedel under en rad olika produktnamn. Den används mot ett flertal yttre och inre parasiter hos hästar, hundar och andra djur.

När jakten på fungerande behandlingar mot covid-19 startade i fjol blev flera äldre läkemedel intressanta. Ett av dem var malariamedlet klorokin som dock senare visade sig verkningslöst mot coronaviruset. Ett annat var ivermektin. I en uppmärksammad laboratoriestudie visade det sig nämligen att substansen i höga koncentrationer kunde hämma det nya coronaviruset i provröret.

Risk för biverkningar vid hög dos

Sedan dess har intresset för detta läkemedel som möjlig covid-19-behandling på sina håll levt vidare och ett flertal mindre kliniska studier har genomförts med varierande resultat. En av de senast publicerade var en randomiserad och placebokontrollerad studie i Jama av 476 patienter med mild covid. I den såg forskarna ingen effekt av ivermektin.

Efter mediarapportering om att människor använder ivermektin i syfte att förebygga eller behandla covid-19 har EMA gått igenom de studier som hittills gjorts. EMA skriver att de flesta var små och hade många andra begränsningar. Därför anser myndigheten att det saknas stöd för att använda läkemedlet mot covid-19 utanför välgjorda kliniska studier.

Både FDA och EMA varnar för biverkningsrisker om man tar ivermektin i högre doser än det är godkänt för. Överdosering kan enligt FDA bland annat orsaka illamående, kräkningar, diarré, lågt blodtryck, allergiska reaktioner, yrsel, kramper, koma och till och med dödsfall.

EMA har inte fått någon ansökan om läkemedelsgodkännande av ivermektin mot covid-19. Dock har de två medlemsländerna Tjeckien och Slovakien gett nationella nödgodkännanden

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng