Annons
EMA uppmanar till korrekt användning av klorokin

EMA uppmanar till korrekt användning av klorokin

Hamstring och felaktig förskrivning kan göra att patienter med autoimmuna sjukdomar blir utan sina läkemedel.

2 apr 2020, kl 14:01
0

Annons

Klorokin (klorokinfosfat) och hydroxiklorokin är, som Läkemedelsvärlden rapporterat, två befintliga läkemedel som eventuellt kan underlätta tillfrisknande hos patienter med covid-19. De är godkända mot malaria och vissa autoimmuna sjukdomar. Men de är nu även en av de behandlingar som testas internationellt mot det nya coronaviruset.

I Sverige får alla som vårdas på sjukhus med moderat-svår covid-19 klorokinfosfat.

Brist på klorokin kan uppstå

Läkemedelsvärlden berättade nyligen att det coronarelaterade intresset för klorokinläkemedlen skapat en ökad efterfrågan. Det riskerar att gå ut över personer med kroniska sjukdomar. I nuvarande läge är det naturligt att sjukhusens användning ökar. Men Läkemedelsverket har fått signaler som tyder på att även förskrivningen i öppenvården går upp.

Läkemedelsverket har uppmärksammat problemet och utreder om rätten att förskriva klorokinläkemedel ska begränsas.

EMA vill styra upp

Och nu tar även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ett initiativ för att styra upp användningen av klorokinläkemedel. I en särskild uppmaning till patienter och vårdpersonal framhåller EMA att klorokin och hydroxklorokin måste användas på korrekt sätt.

När de används mot andra tillstånd än de är godkända för måste det, skriver EMA, ske antingen i kliniska studier eller enligt en nationell riktlinje. Förskrivare uppmanas att inte skriva ut klorokin eller hydroxiklorokin för något annat ändamål och EMA nämner även att det florerar helt obekräftade rykten om att läkemedlen skulle kunna ha en förebyggande effekt mot coronaviruset.

Samtidigt välkomnar myndigheten de stora kliniska studier av bland annat klorokinläkemedel mot covid-19 som är på väg att starta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng