Annons
Snart startar försöken med blodplasma mot covid-19

Snart startar försöken med blodplasma mot covid-19

Försöken med att behandla svenska covid-19-patienter med blodplasma från tillfrisknade kan nu starta inom kort.

2 apr 2020, kl 09:55
0

Karolinska universitetssjukhuset kommer på försök att ge blodplasma från personer som blivit friska från covid-19 till sjukhuspatienter som vårdas för infektionen. Det skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Läkemedelsvärlden har redan tidigare rapporterat om de svenska planerna på en studie med så kallad konvalescentplasma (plasma från tillfrisknade) mot covid-19. Nu meddelar Karolinska institutet att Etikprövningsmyndigheten har gett tillstånd till studien som kan starta inom kort. Något tillstånd från Läkemedelsverket krävs inte eftersom blodplasman inte räknas som läkemedel.

Blodplasma beprövad metod

Att behandla svåra akuta infektioner med blodplasma från tillfrisknade är en metod som testats mot många andra allvarliga epidemier. Metoden bygger på att plasman hos den som bekämpat infektionen innehåller antikroppar mot det aktuella viruset.

Genom att sjuka får sådan plasma ger man dem ett tillskott av antikroppar som kan hjälpa den sjukas immunförsvar på traven.

Behandlingen är billig och går snabbt att få fram, men fungerar tyvärr inte alltid.

Enligt Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, har metoden haft effekt mot ungefär hälften av alla infektioner där den provats det senaste århundradet.

– Vi vet inte om det kommer att fungera mot covid-19 men eftersom det har fungerat på så pass många andra infektioner så måste vi pröva, säger Joakim Dillner, som är ansvarig forskare i studien.

Bättre mätmetoder utvecklas

Forskarna samarbetar med Blodcentralen i Stockholm som samlar in och tillhandahåller plasma från friska donatorer som genomgått covid-19 och testats positivt för coronaviruset sars-cov-2. En förberedelse för projektet är att förbättra metoderna för att mäta antikroppsnivåerna mot covid-19 i blodplasma. Forskare vid Karolinska institutet arbetar nu med att utveckla relevanta antikroppstester.

– Det är väldigt många på KI och Scilifelab som är angelägna om att hjälpa till och arbetar med att förbättra metoder för att testa antikroppsnivåer i blodet efter covid-19-infektion. Vi behöver dessa analyser för att säkerställa vilka tillfrisknade som kan vara lämpliga som blodgivare, säger Joakim Dillner.

I en första fas kommer metodens säkerhet att testas hos tio inlagda patienter som är villiga att medverka och kan svara på frågor. Om behandlingen visar sig vara säker utökar forskarna studien till att testa behandlingens effekt hos ytterligare 20 patienter.

Endast covid-19-patienter som vårdats i Stockholm kan vara aktuella för blodgivning för närvarande. Detta beror på att man vid andra epidemier sett att det kan finnas olika varianter av ett virus i olika regioner. Det är viktigt att hitta blodgivare som haft samma variant av viruset som de akut sjuka.

Akut engångsbehandling

Tidigare erfarenheter av liknande behandlingar mot andra infektioner tyder på att en dos på upp till 200 ml plasma kan räcka för att ge effekt. En standarddonation på 600 ml plasma från en tillfrisknad person skulle i så fall kunna räcka till tre akut sjuka patienter, enligt Joakim Dillner.

– Det är som en engångsbehandling under en akut fas där man behöver hjälp att slåss mot infektionen. Då kan man få en liten puff från någon annan som lyckats få bukt med infektionen, säger han.

Riskerna med behandlingen är desamma som för alla blodtransfusioner och inkluderar bland annat allergisk reaktion.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng