Naltrexon inte bättre än placebo vid behandling av alkoholism

Naltrexon är inte bättre än placebo vid behandling av alkoholberoende visar en ny amerikansk studie. I SBU:s rapport om behandling av alkoholproblem beskrivs medlet som effektivt.

17 jan 2002, kl 16:58
0

Annons

Studien som publicerades i New England Journal of Medicine i slutet av förra året, omfattade drygt 600 personer (nästan bara män) med svår alkoholism.

Tre försöksgrupper följdes under ett år. En grupp fick naltrexon, en fick naltrexon i tre månader och sedan placebo och en grupp fick enbart placebo. Patienterna erbjöds även rådgivande samtal, följsamhetsprogram och uppmuntrades att delta i Anonyma Alkoholisters möten.

Inga signifikanta skillnader fanns mellan de tre grupperna vid uppföljning efter tre respektive tolv månader. Däremot visade studien att följsamhet till ordination, rådgivning och närvaro vid AA-möten innebar att patienten drack mindre alkohol oavsett om han fick naltrexon eller placebo.

I SBU-rapporten ( Statens beredning för medicinsk utvärdering) om behandling av alkohol- och narkotikaproblem som kom i höstas drar man av tidigare studier slutsatsen att naltrexon har säkerställda och väldokumenterade effekter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng