Nyktrare med LSD

Norska forskare tycker det är dags att se LSD som ett behandlingsalternativ mot alkoholberoende. De har gått igenom gamla studier och funnit att drogen fungerar bra mot beroendet.

13 mar 2012, kl 13:27
0

 På 50- 60- och 70-talet pågick flera studier runt om i världen med LSD (lysergsyradietylamid) som behandling mot olika sjukdomar, bland annat alkoholberoende.

Forskarna Teri Krebs
och Pål-Ørjan Johansen vid avdelningen för neurovetenskap vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim fann ett antal studier som höll för dagens kvalitetsmått och har granskat dessa närmare i en metaanalys.
Resultatet tyder på att en dos med LSD har god effekt vid behandling av beroendet.

I deras analys
ingår sex randomiserade studier med totalt 536 patienter, nästan bara män. Alla studierna gjordes i USA och Kanada mellan 1966 och 1970. I de olika studierna deltog alla i samma behandlingsprogram. Men en behandlingsdag fick en del av patienterna en relativt hög engångsdos med LSD, andra fick en lägre dos. I en del av studierna fick kontrollgruppen en liknande drog eller placebo. I en del av programmen ingick också terapi.
Uppföljningar på mellan en till tolv månader senare, visade att de patienter som fått den höga dosen med LSD klarat sig bäst, 59 procent av dessa visade på en tydlig förbättring, jämfört med 38 procent av de övriga.

Skälet till att LSD verkar
fungera vet inte forskarna, men kanske substansen stimulerar bildningen av nya kontakter och mönster, spekulerar de i en kommentar.
?Och vi vet att LSD inte är toxisk och att den har en slående effekt på fantasi, perception och minnen?, påpekar de.

Forskarna anser att
det nu är dags att återuppta behandlingen med LSD. Nästa steg bör vara att ge drogen tillsammans med moderna evidensbaserade behandlingsprogram, anser de.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng