Alkoholismstudie drogs in när företaget blev uppköpt

Efter att en avhandling från Sahlgrenska akademin visat på ett nytt behandlingskoncept för alkoholism, skulle ett nytt läkemedel testas. Men företaget blev uppköpt och studien prioriterades bort. Nu hoppas forskarna på nya intressenter eller att själva göra studien.

14 feb 2011, kl 13:36
0

Annons

En forskargrupp vid Sahlgrenska akademin är ett nytt behandlingskoncept för alkoholism på spåren. I sin avhandling visade doktoranden Helga Höifödt Lidö att substanser som blockerar aminosyran glycins återupptag, glycinåterupptagshämmare, skulle kunna bli ett nytt sätt att behandla alkoholism.

Forskargruppen upptäckte bland annat en receptor för glycin som är en viktig angreppspunkt för alkohol och ett läkemedel som höjer glycinnivån skulle testas på alkoholberoende.
? Men så blev företaget Organon, som skulle göra studien, uppköpta av MSD och då fick vi veta att studien lades ned säger en besviken doktorand.
? Det var hemskt eftersom vi vill ha det här konceptet prövat på människa.
Nu hoppas Helga Höifödt Lidö på andra samarbetspartners eller att man kan göra en prövarinitierad studie.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng