Annons

Kandesartan förbättrade inte behandling vid akut stroke

Att behandla patienter med akut stroke och förhöjt blodtryck med kandesartan tycks inte ha någon positiv effekt.

14 feb 2011, kl 12:17
0

Annons

Norska forskare undersökte om en försiktig blodtryckssänkning med angiotensin-receptorblockerare kandesartan kunde vara en bra behandling för patienter med akut stroke och förhöjt blodtryck.
Resultatet av studien visar dock inte på någon sådan positiv effekt, snarare tvärtom.
Deltagarna i studien som totalt var drygt 2000 från centra i norra Europa, med akut stroke och högt blodtryck, randomiserades till kandesartan eller placebo under sju dagar.
Under behandlingsperioden sänktes blodtrycket påtagligt i gruppen som fick behandling jämfört med placebo-gruppen.

Men vid halvårsuppföljningen
skiljde sig resultatet vad gällde risken att dö i hjärt/kärlsjukdom inte mellan de två grupperna. Risken för njurproblem var däremot något högre i den grupp som behandlats med läkemedlet.
Forskarnas slutsats är att det i dagsläget inte finns något som tyder på att den här gruppen patienter ska behandlas med blodtryckssänkare. Innan resultatet från andra liknande studier finns som eventuellt tyder på ett annat resultat ser de inte något skäl att rutinmässigt sänka blodtrycket i en akut fas av stroke.

Studien har
finansierats av hälsovårdsmyndigheter i Norge, Astrazeneca och Takeda.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng