Låg vaccinationstäckning orsakar fortsatta mässlingsutbrott

Trots att det är mer än 20 år sedan som vaccination infördes som rutin i barnvaccinationsprogrammen i Europa har sjukdomen inte utrotats. Men för att målet ska uppnås krävs enligt WHO:s rekommendation en minst 95 procentig täckning.

7 jan 2009, kl 13:46
0

Annons

Det är tveksamt om målet att mässling ska vara utrotad i Europa till 2010 kommer att uppnås. Det menar forskaren Mark Muscat och hans kollegor, från Statens Serum Institut i Danmark i en artikel publicerad i senaste numret av Lancet. Forskarna har samlat in uppgifter om insjuknande i sjukdomen från 32 europeiska länder under åren 2006 och 2007.

Under dessa två år hade drygt 12 000 personer insjuknat.
Flest insjuknade hade Rumänien, Tyskland, Storbritannien, Schweiz och Italien. 85 procent av de inrapporterade fallen kom från dessa länder. De allra flesta rörde barn som inte blivit vaccinerade eller inte fått båda doserna. Men ungefär en femtedel av fallen rörde personer som var 20 år eller äldre och sju personer dog som följd av sjukdomen.43 av fallen bedömdes som ?importerade? från länder utanför Europa.

För att mässling ska elimineras krävs enligt WHO en minst 95 procentig vaccinationstäckning och två doser, vilket inget av de fem länderna lyckats med. I Tyskland har till exempel täckningen legat på cirka 70 procent med stora variationer mellan olika regioner. I länder där man inte haft något fall har man sedan många år haft en hög täckningsgrad. I Finland har den till exempel sedan 1995 varit högre än 95 procent.
I Sverige rapporterades under de två åren 19 fall av mässling.

I en kommentar
till undersökningen påpekar Jacques R Kramer och Claude Muller från WHO att Europa har ett ansvar att eliminera sjukdomen också för att förhindra att Europa exporterar den till länder med sämre hälso- och sjukvård, där konsekvenserna av sjukdomen blir allvarligare. I Sydamerika har flera utbrott av mässling på senare år berott på import från Europa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng