Nikotinersättning minskar risken för dödfödslar

Gravida som ersätter cigaretterna med nikotinplåster eller nikotintuggummi, har inte större risk att föda ett dött barn än gravida icke-rökare. Det antyder en dansk undersökning.

7 jan 2009, kl 17:26
0

Nikotinersättningsmedel är bättre för det ofödda barnet än tobak. Det visar en ny dansk undersökning från Statens Institut for Folkesundhed.

I studien
ingår knappt 87 000 danska kvinnor som var gravida mellan 1996 och 2002 och omfattar 495 dödfödslar. Kvinnor som använt nikotinersättningsprodukter under graviditeten hade inte större risk än andra ickerökare att föda ett dött barn. Däremot var risken för dödfödsel 46 procent högre bland rökande kvinnor jämfört med ickerökarna.

Eftersom det
bara var två procent av kvinnorna som använde nikotinersättning under graviditeten vill forskarna inte dra för långtgående slutsatser av fynden, men menar att den i alla fall antyder en positiv effekt. En tidigare studie har visat på ökad risk för kvinnor som använder nikotinmedel att föda barn med missbildningar på skelettet, jämfört med barn till kvinnor som inte använt nikotinmedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng