TLV:s uppdrag förtydligat

Till den 1 april ska TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bland annat ha en plan för vilka förutsättningar som ska gälla för utbyte av läkemedel på apotek efter att apoteksmarknaden omreglerats. Det skriver regeringen i sitt uppdrag till myndigheten.

7 jan 2009, kl 11:56
0

TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets roll kommer att förändras på den nya omreglerade apoteksmarknaden. Inför omregleringen är det därför viktigt att TLV:s roll ses över och utvecklas, menar regeringen och har nu gett TLV i uppgift att göra det.

Verkets förmåga att utveckla tillämpningen av prissättningen av originalläkemedel samt att övervaka prissättningsmodellen för generiska läkemedel är avgörande för att lönsamheten på apoteksmarknaden blir tillräcklig. Samtidigt får det inte leda till ökade kostnader för konsumenter och det offentliga, skriver regeringen i sitt uppdrag till TLV.

Även om
öppenvårdsapoteken får rätt att förhandla med tillverkarna om lägre inköpspriser, kommer det huvudsakliga inflytandet över prissättningen på de receptbelagda läkemedlen att ligga på TLV även i framtiden konstaterar regeringen. Därför ska TLV utveckla prissättningen på originalläkemedel så att det skapas en prispress, menar regeringen.

Hur TLV
tänker sig att lösa den uppgiften vill regeringen att myndigheten har en modell för till den 1 april i år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng