8 trender 2008

8 trender 2008

Många kommer säkert minnas 2008 som året då de skrev remissvar på
remissvar till en reformsugen regering. Men när vi summerar det gångna
året finns många andra händelser som satt sina spår inom
läkemedelsområdet. Heparinskandalen, läkemedelsgenomgångar, reklam och
forskningspolitik är några av rubrikerna i Läkemedelsvärldens
årskrönika 2008.

19 dec 2008, kl 17:06
0

1. Monopolet sjunger på sista versen

För nästan precis två år sedan sattes bollen i rullning. Uppdrag: skrota monopolet. Hela första året fanns fortfarande ett frågetecken med i bilden, skulle det verkligen bli av den här gången? Under 2008 har ingen längre kunnat tvivla, regeringen och Apoteket AB har bestämt sig, och frågan OM har ersatts av HUR. En fråga som visade sig så komplex att hela kalaset sköts upp ett halvår.
Ganska snart kom prismodellen att dominera debatten, vilket gör att många väsentliga detaljfrågor återstår att lösa.

Läs ett urval årets artiklar om omregleringen här.

2. Förorenat heparin satte fokus på produktionsleden

Det som började som några försiktiga rapporter om enstaka dödsfall kopplade till heparin blev tillslut en kris för hela branschen. Föroreningen visade sig komma från råmaterial mycket tidigt i produktionskedjan som sedan spritt sig ut till de flesta företag som producerar heparin. I USA hann ett hundratal personer dö innan problemet fick tillräcklig uppmärksamhet. Händelsen har lett till att industrin ytterligare fått tänka till kring vilken kontroll de egentligen har över sin produktion i Asien. Och amerikanska läkemedelsverket, som fick skämmas för att de hade blandat ihop två fabriksnamn, öppnade under året en filial i Kina för att få bättre koll.

Förorenat heparin från Kina sprids över världen
Dödstalet stiger för heparin
Förorenat heparin hittat i Sverige
FDA på plats i Kina
Protokoll och magkänsla styr globala inspektörer

3. Stålkastare på opublicerade studier

Under året har det duggat tätt med studier som på ett eller annat vis förklarar att läkemedelsindustrin systematiskt undviker att publicera ofördelaktiga data. Intet nytt under solen säger vissa, katastrof säger andra.

Få studier redovisas öppet
Vioxx-studier var marknadsföring
Snedvriden publicering om antidepressiva

4. Mycket snack om miljö

Läkemedelsområdet har hittills kommit ganska lindrigt undan den allmänna miljöhajpen, men uppslutningen var enorm när Stockholms läns landsting samlade till en temaeftermiddag om koppling mellan läkemedel och miljö. Landstinget presenterade först sina hyfsat oproblematiska värden från sina vattenmätningar, men när Göteborgsforskaren Joakim Larsson kilade in sina hisnande resultat från liknande mätningar i Indien gick det ett sus genom salen. Frågan om läkemedel och miljö har puttrat under 2008, är det 2009 som den briserar?

Läkemedelsverket trappar upp miljöarbetet
Ny metod tar bort hormoner i avloppsvatten
P-piller i miljön ger hangrodor äggstockar

För att läsa mer om de gigantiska läkemedelsutsläppen i indiska vattendrag, läs vår Special ?Ignorerad miljökris? i nummer 7 av Läkemedelsvärlden.

5. Läkemedelsreklam till allmänheten åter i hetluften

Det började med att EU-kommissionen släppte ett dokument där det föreslogs att läkemedelsföretag ska få göra reklam för receptbelagda läkemedel i radio och TV. Ramaskri förstås. Det landade i förra veckan i ett betydligt mindre provocerande förslag från kommissionen. Under året har det också blossat upp en fajt mellan riskdagsledamoten Thomas Nihlén och Läkemedelsverket om hur Sverige tolkar undantaget som säger att det är tillåtet med reklam för vaccin. Som ett svar på kritiken mot reklamkampanjerna har istället Läkemedelsindustriföreningen infört förhandsgranskning av kampanjerna, men luckrar samtidigt upp vad som är tillåtet att säga på internet.  

DTC-förslaget provocerar

Ingen reklam för receptbelagda läkemedel
EU ifrågasätter svensk vaccinreklam

6. Forskningspolitiken blir konkret

Tillslut presenterade regeringen sin forskningspolitiska proposition. Regeringen själva beskriver det närmast som ett pengaregn, medan kritikerna snarar menar att det här är akuthjälpen till en forskning i kris och inte den satsning på Sverige som forskningsnation som regeringen utlovat.

Regeringen prioriterar medicin

Rektorn för Karolinska institutet är ändå nöjd. Mer om hennes tankar kring den medicinska forskningens framtid i Sverige kan du läsa i nummer 8 av Läkemedelsvärlden.

7. Gulli startar debatten om läkemedelsgenomgångar

När Uppdrag granskning uppmärksammade felbehandlade äldre, och då framförallt fallet Gulli, blev det full fart på debatten om läkemedelsgenomgångar. Uppenbart blev snart att det råder fullständig begreppsförvirring och att lite vad som helst kan kallas en läkemedelsgenomgång.

Omtvistade genomgångar
Läkemedelsgenomgång kan förbättra medicinering
BLOGG: Behövs en nationell definition av läkemedelsgenomgång?

8. Pengar, pengar, pengar

Å ena sidan har Socialstyrelsen under året beslutat sig för att utöka det allmänna vaccinationsprogrammet med dyra HPV-vaccin och pneumokockvaccin. Å andra sidan har tonen från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket hårdnat rejält. När patentet går ut är det bara för företaget att snällt anpassa priset till generika, eller riskera att helt mista subventionen. Även 2008 fortsatte Sverige sin ojämna fajt mot läkemedelsnotan.

Ja till HPV-vaccination av svenska flickor
Pneumokockvaccin införs

Storsäljare förlorar subvention
Betablockerare får begränsad subvention

Läkemedelsvärldens redaktion önskar alla läsare God Jul och Gott Nytt År.

Vi återupptar vår nyhetsrapportering den 7 januari 2009.