Annons
Rekommenderar hemma-mätning av förmaksflimmer
Foto: Istock

Rekommenderar hemma-mätning av förmaksflimmer

Regionernas medicintekniska produktråd säger ok till två produkter för hemmamätning av hjärtats aktivitet.

21 apr 2022, kl 08:48
0

Hemmamätning av förmaksflimmer kan göra att vården kan upptäcka fler fall och sätta in behandling som kan minska risken för stroke. Det konstaterar Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, i en ny rekommendation till regionerna. Rådet rekommenderar två av fem granskade medicintekniska produkter för egenregistrering av hjärtats aktivitet. Dessa två produkter kan vården upphandla och använda för att upptäcka förmaksflimmer hos personer som söker för sådana symtom, menar MTP-rådet.

Granskade hemmamätning av förmaksflimmer

Förmaksflimmer är den vanligaste formen av hjärtrytmstörning och ökar utan behandling  risken för stroke. Hos en del drabbade är rytmstörningen inte permanent utan visar sig bara då och då. I dessa fall kan förmaksflimret vara svårt att upptäcka vid undersökningar inom vården.

Med produkter för hemmamätning av förmaksflimmer går det att långtidsövervaka hjärtrytmen och på så vis enklare upptäcka störningar som bara förekommer då och då.

MTP-rådet har granskat fem digitala medicinteknikprodukter som personen själv kan använda hemma för att registrera sin hjärtaktivitet. I granskningen ingick hälsoekonomiska bedömningar som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bidrog med, utvärderingar av kliniska data samt en undersökning av hur de olika företagen hanterar de personuppgifter som den digitala tekniken samlar in.

Skydd av personuppgifter viktig faktor

För tre av produkterna resulterade granskningen i en avrådan. MTP-rådet anser att vården bör avstå från att upphandla och införa dessa. Det viktigaste skälet är att produkternas tekniska utformning enligt rådets bedömning leder till ett för dåligt skydd för insamlade personuppgifter.

De två produkter som rådet rekommenderar att vården kan upphandla och införa heter Coala heart monitor respektive Zenicor-EKG. Den första består av en sensorenhet som via en app kopplas till mobiltelefonen. Den andra är en handhållen enhet där patienten själv registrerar sitt EKG genom att lägga tummarna på två elektroder under 30 sekunder. Genom en knapptryckning överförs mätningen sedan via mobilnätet till en central databas.

– Vi har valt de här produkterna utifrån det kliniska underlag som finns, men också utifrån hur företagen hanterar personuppgifter. När det gäller digitala produkter är just de juridiska anvarsförhållandena kring hanteringen av personuppgifter viktiga, säger Jan Liliemark, ordförande i MTP-rådet, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng