Annons

Gömd rapport
hävdar att Pfizers försök
i Nigeria var olagligt

Läkemedelsföretaget Pfizer bröt mot internationell rätt när man 1996 testade det antibiotiska läkemedlet Trovan på barn som drabbats av hjärnhinneinflammation. Det konstateras i en aldrig offentliggjord nigeriansk rapport.

9 maj 2006, kl 13:00
0

Annons

Rapporten som blev klar för fem år sedan publicerades dock aldrig och har förblivit hemlig tills Washington Post nu kommit över den. Den som försett tidningen med rapporten har krävt att förbli anonym av rädsla för sin personliga säkerhet. Enligt tidningen är rapporten sammanställd av medicinsk expertis.

Fem dog

I mitten på 1990talet drabbades Nigeria av en mingitisepidemi och 15 000 människor smittades. I den vevan gick Pfizer in och testade sitt då på barn inte godkända antibiotikum på 100 barn och nyfödda som drabbats av den allvarliga sjukdomen.
Försöket gjordes på ett sjukhus där andra barn behandlades av Läkare utan gränser med godkända mediciner. Fem barn dog av behandlingen med Trovan.

I höstas beslutade en amerikansk domstol att lägga ned åtalet mot Pfizer för att inte ha informerat de nigerianska familjerna om försöket.

Inte godkänt av etikkommitté

Enligt den i Washington Post publicerade rapporten hade försöket inte godkänts av de nigerianska myndigheterna. Det brev Pfizer hävdat visar att man fått försöket godkänt av en etisk kommitté var till exempel falskt. Expertgruppen har inte heller lyckats finna något som bekräftar företagets påstående att man berättade för barn och föräldrar att de deltog i ett försök.

Skälen till varför rapporten aldrig blivit offentlig är oklara hävdas i artikeln i Washington Post.
Ordförande för expertgruppen säger till tidningen att han inte vet varför den inte blivit offentlig. Det nigerianska läkemedelverket säger att de som skrivit rapporten inte hade utsetts av myndigheten att göra någon undersökning.

Trovan som aldrig godkändes för behandling av barn, avregistrerades i såväl USA som Europa i början av 2000 talet på grund av leverbiverkningar.