Annons
Medicinsk cannabis på väg till Danmark
I Danmark blir medicinsk cannabis troligen tillåten på försök.

Medicinsk cannabis på väg till Danmark

Allt pekar på att användning av cannabis vid svåra smärtstillstånd ska prövas i Danmark.

10 okt 2016, kl 10:47
0

Annons

Det danska socialdepartementet är redo att tillåta behandling med medicinsk cannabis.

Enligt ett förslag från socialministern Sophie Löhde ska Danmark påbörja ett fyraårigt försök med medicinsk cannabis till allvarligt sjuka i samband med skleros och ryggmärgsskador. Men för att man ska få cannabis krävs enligt förslaget att inga andra konventionella läkemedel visat sig fungera.

Socialdepartementets förslag är att läkare ska få rätt att skriva ut nederländska eller kanadensiska cannabisprodukter som kan drickas, rökas eller ätas till cirka 1500 patienter i en pilotstudie under fyra år.

Det danska förslaget bygger på en liknande modell som den i Nederländerna där man tillåtit användning av cannabis som medicinsk användning sedan 2003.

En fråga som ännu inte är löst är hur stor danska statens subvention av de här produkterna ska bli.

Medicinsk cannabis har diskuterats i det danska folketinget under en längre tid och sägs nu ha en majoritet av partierna i det danska folketinget med sig.

Enligt förslaget ska försöket börja 2018. I Sverige finns i dagsläget inte någon liknande diskussion. Däremot pågår, bland annat i förvaltningsrätten i Uppsala, ett mål rörande medicinsk cannabis. Det gäller en patient med svåra smärtor som efter att ha prövat alla andra medicinska möjligheter, ansökt om att få en cannabisprodukt på licens och som Läkemedelsverket sagt nej till.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng