För få biverkningar vid immunterapi rapporteras

För få biverkningar vid immunterapi rapporteras

I ett stort antal studier med immunterapi har man missat eller undanlåtit att rapportera in biverkningar. Det rapporter forskare som granskat studierna

10 okt 2016, kl 09:36
0

Annons

Det gäller speciellt rapportering av återkommande eller sena biverkningar.

Forskarna som deltog i European Society for Medical Oncology kongressen i Köpenhamn nyligen, har gått igenom 81 studier med immunterapier som godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA mellan 2000 och 2015 för solida maligniteter.

Över 90 procent av studierna fick dåliga poäng på en 24-gradig skala när det handlade om inrapportering av återkommande och sena biverkningar och för 86 procent av försöken hade man inte rapporterat in rätt tidpunkt för när biverkan inträffat.

Mer än hälften av de analyserade publikationerna visade också sådana brister i rapporteringen att man på grundval av dessa inte kunde fatta beslut om att till exempel dra tillbaka terapin.

Forskarna påpekar att toxicitet vid immunterapi skiljer sig från de forskare är vana att observera och att det finns aspekter som man ännu inte är så väl informerade om.

Dr Paolo Bossi, som presenterade studien vid kongressen, påpekade samtidigt att biverkningsrapporteringen blivit bättre de senaste åren och att nya instrument för att förbättra rapporteringen tillkommit under senare år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng