Annons
Protein kan bromsa TBE-infektion
Idag finns inte någon behandling för TBE.

Protein kan bromsa TBE-infektion

En ny avhandling visar att proteinet viperin kan förhindra TBE-virus från att föröka sig i cellerna, med tiden kanske det kan bli en behandling.

11 okt 2016, kl 08:30
0

Kirstin Vonderstein på Enheten för virologi vid Umeå Universitet har studerat hur viperin är aktivt i försvaret mot TBE-virus.

Att proteinet viperin var antiviralt mot andra virus som till exempel influensa och hiv visste man sedan tidigare.

– Men nu har vi hittat att det också är antiviralt mot fästingburen encefalit, TBE, säger Kirstin Vonderstein som precis doktorerat vid Institutionen för klinisk mikrobiologi på Umeå Universitet.

– Genom att vi verkligen i detalj försöker förstå hur viruset fungerar mot TBE-virus hoppas vi att man med tiden ska finna en behandling för de som insjuknar i infektionen.

Men studierna är på en mycket grundläggande nivå, understryker hon. Och det behövs mer forskning för att i detalj klargöra den antivirala mekanismen hos viperin.

Så här långt har Kirstin Vonderstein tillsammans med kollegor visat att viperin förhindrar virusökning inne i cellerna och begränsar spridningen av funktionella virus till omgivande celler. Forskarna upptäckte också att viperin inte arbetar ensamt utan behöver andra proteiner från cellen för att vara aktivt.

I dag finns ett vaccin mot TBE, däremot inte någon behandling för sjukdomen. Cirka 200 personer uppsöker varje år sjukvården på grund av TBE.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng