Fungerande antibiotika slutar tillverkas
I ett allvarligt resistensläger försvinner ett fungerande antibiotikum.

Fungerande antibiotika slutar tillverkas

I tider av eskalerande antibiotikaresistens försvinner ett fungerande antibiotikum från den svenska läkemedelsmarknaden. Licensförskrivning är Läkemedelsverkets alternativ i dagsläget.

11 okt 2016, kl 11:41
0

Det är läkemedelsföretaget MSD som beslutat lägga ned tillverkningen av ceftibuten, Cedax, som i Sverige används som förstahandspreparat vid behandling av febril urinvägsinfektion, UVI hos barn samt vid uppföljande behandling av febril UVI hos gravida.

– En sådan här total indragning är exceptionell. För den svenska vården är ceftibuten viktig vid peroral behandling av barn och gravida. Men med tanke på den successivt ökande resistensproblematiken har ceftibuten också fått betydelse som andrahandsalternativ för UVI-behandling totalt, säger Anders Lignell klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Enligt MSD har den fabrik som tillverkat Ceftibuten avvecklats och man har inte funnit någon annan lösning än att lägga ned tillverkningen.

Efter samråd med experter i antibiotikafrågor rekommenderar nu Läkemedelsverket licensförskrivning av ceftibuten.

– Men vad vi vet finns det bara en producent av ceftibuten inom Europa, i Italien. Det kan finnas utanför EU-samarbetet, men de känner inte vi till, säger Anders Lignell.

En enskild licens, det vill säga licens för ett läkemedel för en enskild patient, tar alltid några dagar. Vid akuta tillstånd som urinvägsinfektion är därför enskild licens inte en lösning.

– Vi tänker oss att kliniker skaffar en generell licens som innebär att man har läkemedlet på kliniken för att användas vi behov, säger Anders Lignell.

Hur stor produktion tillverkaren i Italien har, är osäkert. Men Läkemedelsverket har varit i kontakt med företaget för att höra sig för om tillgången, men också för att tala om att den svenska vården har behov av preparatet.

Förra året hämtade närmare 11 500 patienter ut ett recept på Cedax. I början av nästa år kommer bristen på ceftibuten på den svenska läkemedelsmarknaden att få genomslag.

Som ett andrahandsalternativ rekommenderar Läkemedelsverket cefixim för licensförskrivning. Det används inte i Sverige idag men har samma indikation som ceftibuten.

– Med tanke på att det bara finns en producent i Europa av ceftibuten bedömde vi att det behövdes ett alternativ, säger Anders Lignell.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng