Annons

Danskarna inför diabetesscreening

Nästa år inför Danmark på försök allmän hälsokontroll för typ 2-diabetes av 30-50 åringar i tio kommuner.

20 sep 2010, kl 12:04
0

Annons

Typ-2 diabetes är på väg att bli ett av de största hoten mot  ekonomin i hälso- och sjukvården, anser ordföranden för de danska landstingen, Bernt Hansen.

För att identifiera
danskar med oupptäckt typ 2-diabetes eller förstadier till sjukdomen ska man  på försök inför gratis allmän screening i två kommuner i varje region(landsting). Försöket börjar nästa år.
Beslutet är ett resultat av det så kallade Ebeltoft-projektet där man screenat alla 30-50 åringar i en allmän hälsokontroll.
? Projektet visar att screeningen på lite sikt är kostnadsneutral, säger landstingens ordförande Bernt Hansen till danska Dagens Medicin.
? Det förebygger sjukhusvård eftersom man med screeningen upptäcker sjukdomen i tid och kan förhindra komplikationer och allvarlig hjärt-kärlsjukdom.

Cirka 230 000
danskar har idag diagnosen typ-2 diabetes, lika många beräknas ha en oupptäckt sådan och 750 000 beräknas ha förstadier till sjukdomen. 5 000 danskar dör varje år på grund av följderna av sjukdomen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng