Annons

Nytt bantningspreparat visar tvetydiga resultat

Ett experimentellt bantningspreparat, lorcaserin, har visat sig leda
till att patienter tappar i vikt. Men effekten är inte så stor som
företaget bakom produkten hoppats visar en ny studie.

31 mar 2009, kl 14:26
0

Annons

Utvecklingen av bantingsläkemedel har stött på patrull den senaste tiden då flera kandidater visat sig medföra allvarliga biverkningar. Rimonabant och taranabant som påverkat cannabinoidreceptor 1 i hjärnan är två exempel. Men flera företag arbetar för att hitta ett väl fungerande medel som kan hjälpa personer att gå ner i vikt eftersom marknaden och behovet av dessa preparat är stor. Ett av dessa är Arena som utvecklar substansen lorcaserin, eller APD-356. Substansen är en selektiv serotonin 2C-receptor agonist som påverkar aptiten.

I en nyligen avslutat fas III-studie nådde preparatet de primära målen. I studien, som heter BLOOM, ingick 3182 överviktiga patienter som slumpades till att få lorcaserin eller placebo två gånger dagligen under två år. Efter ett år hade 47,5 procent av dem som tagit lorcaserin tappat minst 5 procent av sin ursprungsvikt jämfört med 20,3 procent i placebogruppen.

Ytterligare data visade att 22,6 procent av de patienter som fick lorcaserin tappade 10 procent av sin vikt efter ett år jämfört 7,7 procent av dem som fick placebo. Preparatet visade sig också vara säkert och tolererades väl av deltagarna.  Resultaten anses av marknadsanalytiker inte vara tillräckligt bra för att klara ett godkännande av FDA eller EU eftersom de ligger i linje med de preparat som redan finns på marknaden idag.

I september i år väntas ytterligare resultat väntas från en större studie på preparatet publiceras och Arena hoppas på att skicka in ansökan om godkännande till FDA i slutet av året.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng