Fortsatt oenighet om off label-terapi mot MS

Fortsatt oenighet om off label-terapi mot MS

MS-läkare är kritiska mot att off label-terapin rituximab inte förs in i nationella riktlinjer.

2 sep 2022, kl 08:10
0

Annons

Socialstyrelsen kommer trots nya data inte att rekommendera rituximab, en brett använd off label-terapi mot MS, multipel skleros, i nya uppdaterade riktlinjer. Det framgår av ett debattsvar i på SvD debatt.

Rituximab är godkänt mot bland annat lymfom men inte mot MS. Läkemedlet används dock ändå mycket vid den senare diagnosen. Som Läkemedelsvärlden rapporterat visade en svensk fas III-studie som nyligen publicerades  i Lancet neurology att rituximab minskade antalet MS-skov med drygt 80 procent jämfört med det godkända MS-läkemedlet dimetylfumarat.

Hoppas på godkännande av off label-terapi mot MS

Neurologen och forskaren Anders Svenningsson som ledde studien sa då till Läkemedelsvärlden att resultaten på sikt kanske kan leda till att rituximab blir MS-godkänt genom en särskild pilotprocess. Processen utvecklas inom ett projekt kring så kallad repurposing som Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket tillsammans driver.

Han sa också att han hoppades att de nya data skulle påverka pågående revidering av de nationella MS-riktlinjerna hos Socialstyrelsen.  Det arbetet hade Anders Svenningsson själv lämnat i protest mot att rituximab inte fick ingå i riktlinjerna.

Socialstyrelsen står fast

Turerna har sedan fortsatt med ett replikskifte på SvD debatt. I en kritisk debattartikel krävde Anders Svenningsson och flera andra företrädare för MS-vården att Socialstyrelsen ska ompröva sitt beslut. Detta med anledning av resultaten i fas III-studien.

Thomas Lindén på Socialstyrelsen bemöter nu kritiken i ett debattsvar. Av svaret framgår att Socialstyrelsen inte kommer att rekommendera rituximab specifikt i riktlinjerna. Han skriver att Socialstyrelsens rekommendationer ligger på substansnivå och inte pekar ut namngivna läkemedel.

De reviderade riktlinjerna kommer enligt debattsvaret att rekommendera anti-CD20-antikroppsläkemedel (dit rituximab hör). Thomas Lindén menar att denna rekommendation “inte på något vis förhindrar användningen av Rituximab vid skovvis förlöpande ms.”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng