Annons
Första variantanpassade vaccinerna får klartecken
Charlotta Bergquist.

Första variantanpassade vaccinerna får klartecken

Nu kommer de första variantanpassade covid-19-vaccinerna i EU och fler är på gång.

1 sep 2022, kl 15:06
0

Annons

EU:s läkemedelsmyndighet EMA rekommenderar godkännanden av Modernas och Pfizer/Biontechs variantanpassade vacciner mot covid-19. Det meddelade Läkemedelsverket, som har ansvarat för utvärderingen av företagens ansökningar, på en pressträff i dag.

Till skillnad från originalvaccinerna är de nya vaccinerna bivalenta, vilket innebär att de riktar sig mot två virusstammar. Båda företagens riktar sig mot ursprungsvarianten av sars-cov-2, samt mot omikronvarianten BA 1. Det är därmed inte klarlagt hur bra de skyddar mot omikrons undervarianter BA 4 och BA 5 som dominerar i dag.

– Det går inte att säga hur effekten på BA 4 och BA 5 är, mer än att den är minst lika bra som för originalvaccinerna, sa Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, under pressträffen.

Extramöte om variantanpassade vacciner

Originalvaccinerna mot sars-cov-2 skyddar fortfarande bra mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Men allteftersom viruset förändras finns det ett behov av uppdaterade vaccin som ger ett bättre skydd mot nya varianter.

Beslutet om att rekommendera de nu aktuella vaccinerna togs av EMA:s expertkommitté CHMP på ett extrainsatt möte i dag. Det är nu upp till EU-kommissionen att ta det slutgiltiga beslutet om ett godkännande. Kommissionen brukar oftast följa CHMP:s rekommendation.

De variantanpassade vaccinerna är avsedda för påfyllnadsvaccinering efter grundvaccinering med något av tidigare godkända vaccinerna. CHMP:S klartecken gäller från 12 år.

Bättre immunsvar mot BA 1

I kliniska studier har forskarna mätt hur höga nivåer av antikroppar man få av de anpassade vaccinerna.

Studierna visar att båda vaccinerna gav ett bättre immunsvar mot undervarianten BA 1 än originalvaccinerna. När det gäller ursprungsvarianten av sars-cov-2 gav originalvaccinerna och de nya vaccinerna ett lika bra svar.

I kliniska studier på sammanlagt drygt 700 personer var vanliga biverkningar i stort sett samma för de nya vaccinerna som för originalvaccinerna.

– I och med att det här ser så lika ut mellan orginalvaccinet och det nya vaccinet drar vi slutsatsen att mönstret när det gäller ovanliga biverkningar också kommer se likadant ut, sa Charlotta Bergquist.

Variantanpassade vacciner till Sverige

Leveranserna av de uppdaterade vaccinerna till Sverige kommer att börja nästa vecka.

– Sedan tar det i allmänhet ett par veckor innan de är ute i regionerna och kan börja användas, sa Sören Andersson, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, under pressträffen.

Charlotta Bergquist framhöll också att det kommer att komma fler uppdaterade variantvacciner framöver. Pfizer/Biontech har redan lämnat in en ansökan om godkännande av ytterligare ett variantvaccin som riktas mot BA 4 och BA 5 till EMA.

Detta vaccin, samt ett liknade från Moderna, godkändes i går av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.