Annons
EMA-besked inom kort om uppdaterade vacciner
Foto: Istock

EMA-besked inom kort om uppdaterade vacciner

Nästa vecka håller EMA ett extrainsatt möte för att ta ställning till två omikronanpassade covid-19-vacciner.

25 aug 2022, kl 09:56
0

Annons

Allt tyder på att EU:s läkemedelsmyndighet EMA i nästa vecka kommer att ta ställning till ansökningarna från Moderna och Pfizer/Biontech om godkännande av uppdaterade coronavacciner. EMA:s vetenskapliga expertkommitté CHMP ska hålla ett extrainsatt möte torsdag 1 september för att diskutera utvärderingen av ansökningarna. Utvärderingen har utförts av det svenska Läkemedelsverket på uppdrag av EMA.

Tydligt behov av uppdaterade coronavacciner

Behovet av att uppdatera vaccinerna har i år successivt blivit allt tydligare. Detta eftersom den nu dominerande omikronvarianten av covid-19-viruset sars-cov-2 är betydligt bättre än sina föregångare på att ta sig förbi både den immunitet som nuvarande vacciner ger och immunitet efter genomgången infektion.

De två vacciner som CHMP nästa vecka ska diskutera ett eventuellt EU-godkännande av är avsedda för påfyllnadsvaccinering efter grundvaccinering med något av de nu godkända. Båda de uppdaterade påfyllnadsvaccinerna är bivalenta, alltså riktade mot två olika virusstammar. Såväl Modernas som vaccinet från Pfizer/Biontech är riktade dels mot ursprungsvarianten av sars-cov-2 och dels mot undervarianten BA.1 av omikron.

För närvarande är det andra undervarianter, BA.4 och BA.5, än den som de aktuella påfyllnadsvaccinerna innehåller som dominerar covid-19-spridningen. Vilken betydelse detta kan ha är sannolikt en av de frågor som kommer att diskuteras nästa vecka.

Storbritannien var först

I USA har båda vaccintillverkarna i stället ansökt om godkännande av bivalenta påfyllnadsvacciner mot covid-19 som är riktade mot ursprungsvarianten och BA.4/BA.5.

Storbritannien var i början av förra veckan föst i världen med att godkänna ett bivalent påfyllnadsvaccin mot covid-19. Det gällde då samma version av Modernas vaccin som EMA nu utvärderar.