Annons
Företagen redo tillverka pandemivaccin

Företagen redo tillverka pandemivaccin

De så kallade mock-up vaccin som finns godkända kan användas för
produktion av vaccin mot svininfluensan. Om en pandemi bryter ut är
fabriker i Europa redo att börja produktionen. Men det tar tre månader
innan ett vaccin är färdigt.

27 apr 2009, kl 13:12
0

Svininfluensan, eller H1N1, som drabbat människor i Mexiko och USA är ännu så länge inte klassad som en pandemi. Om den skulle spridas i en sådan utsträckning finns goda hopp om att tillverka effektiva vaccin.
– Det finns tre stycken godkända så kallade mock-up vaccin som kan ställas in så att de innehåller det aktuella H1N1-viruset, säger Charlotta Bergquist, utredare på Läkemedelsverket.

Eftersom det inte går att veta innan en pandemi bryter ut vilken influensasträng det kommer att röra sig om är det metoder och tillverkningssätt som är godkända. I och med att de produktionstekniska delarna är klara går det snabbare att börja tillverka ett nytt vaccin än om processen skulle börja från noll.

Ett av företagen som innehar godkännande för ett sådant vaccin är GSK. Deras vaccin Prepandix är utprövat med redan kända virusstammar men kan ställas om en pandemi med H1N1 bryter ut.
– Om WHO, eller något av de länder vi har avtal med om att tillverka vaccinet åt, som till exempel Sverige, anser att det handlar om en pandemi så kan vi börja tillverkningen, säger Hillar Kangro, medicinsk rådgivare på GSK.

Prepandix fick godkänt av EMEA i maj förra året. Det bygger på ett adjuvantsystem som gör att det bara krävs en liten mängd viruspartiklar för tillverkningen.

Om en pandemi väl konstateras har företaget en fabrik i Tyskland redo för produktion. Själva adjuvansen tillverkas i Belgien och det är därifrån de färdiga vaccinen kommer att levereras till övriga länder.
– Själva produktionen tar tre månader och hur snabbt vi kan starta upp beror på hur snabbt vi får tillgång till de rätta virusstammarna från WHO:s laboratorier. Vi har löpande kontakter med dem just nu, säger Hillar Kango.

Enligt både WHO och Smittskyddsinstitutet talar det mesta för att de antivirala medlen, Tamiflu (oseltamivir) och Relenza (zanamivir) har effekt även mot svininfluensan, men det finns inga studier som visar hur det fungerar i praktiken.