Annons

Ovanligt mycket luftvägsinfektioner

Det cirkulerar fyra virus som orsakar luftvägsinfektioner just nu. Men ännu har inte infektionerna nått toppen.

8 feb 2013, kl 12:38
0

Annons

Det rapporterades 625 fall av laboratorieverifierad influensa i landet under vecka fem. Det är en ökning med 173 fall jämfört med vecka fyra, visar statistik från Smittskyddsinstitutet. 248 fall var orsakade av H1N1-viruset (svininfluensan), 232 fall av säsongsinfluensa A och 109 fall av säsongsinfluensa B. Den största ökningen, med 65 procent, stod säsongsinfluensa B för.

Under säsongen har 335 av dem som diagnosticerats med H1N1 vårdats på sjukhus, varav 35 intensivvårdades. Majoriteten av de som krävt intensivvård har tillhört en riskgrupp. Hittills har sex personer avlidit, vara fem tillhörde en riskgrupp. Fyra av dem hade dessutom svåra underliggande sjukdomar.

Enligt myndigheten har inte toppen på influensasäsongen nåtts än, och eftersom tre influensatyper cirkulerar samtidigt är det svårt att säga när aktiviteten avtar.

Samtidigt har ett rekordhögt antal av RSV-infektioner rapporterats. Under vecka fem ökade antalet fall från 292 till 348. Det är den högsta rapporterade siffran för en enskild vecka under de senaste 12 säsongerna. Det kan dock bero på att det finns känsligare analysmetoder, vilket kan bidra till att fler från diagnosen RSV, skriver Smittskyddsinstitutet.