Satsning på snabbare läkemedelsutveckling

Ett konsortium med en halv miljon kemiska föreningar ska sätta fart på läkemedelsforskningen i Europa.

8 feb 2013, kl 11:36
0

Foto: iStockphoto

Nu startar European Lead Factory sin verksamhet. Det är ett femårigt konsortium med stöd av bland annat Innovative Medicines Initiative. Syftet är att skynda på utvecklingen av nya läkemedel i Europa, skriver Pharmatimes.

Flera stora läkemedelsföretag kommer att bidra med kemiska föreningar till konsortiets substansbibliotek som ska vara öppen för forskning från både industri och akademi. De deltagande läkemedelsföretagen är Sanofi, Astrazeneca, Bayer och Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck KGaA och UCB, samt 23 universitet, forskningsorganisationer, myndigheter och ideella organisationer.

De sju läkemedelsbolagen bidrar med minst 300 000 kemiska föreningar till substansbiblioteket. Ytterligare 200 000 nya föreningar ska gemensamt utvecklas av akademin tillsammans med små och medelstora företag.

Projektets totala budget är 196 miljoner euro och har fått stöd genom EUs sjunde ramprogram, EFPIA samt andra organisationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng