Annons

Fler stängda apotek efter inspektion

I USA har elva specialistapotek fått stänga efter oanmälda inspektioner. Inspektionerna är en följd av ett utbrott av meningit.

11 feb 2013, kl 09:00
0

Foto: iStockphoto

Under hösten fick flera apotek i delstaten Massachusetts i USA stänga efter att de antogs ligga bakom ett nationellt utbrott av meningit. Utbrottet upptäcktes i Tennessee i september och har hittills krävt 45 liv och 600 har drabbats, skriver nyhetsbyrån AP. Orsaken till utbrottet var en förorenad steroid.

Nu har ytterligare elva specialistapotek tvingats stänga efter oanmälda inspektioner av hälsovårdsmyndigheten. På ytterligare 21 apotek påtalades brister, som ska eller redan har åtgärdats. Totalt har 40 specialistapotek inspekterats efter meningitutbrottet.

De nedstängda apoteken måste vidta åtgärder och därefter ha en ny inspektion innan de får öppna igen. Åtta av de elva apoteken har redan lämnat in åtgärdsplaner.

Bland de problem som upptäcktes fanns bristande kunskap hos personalen, icke-sterila metoder i tillverkningen, felaktiv lagring av kemoterapi-läkemedel och tillverkning av läkemedel med felaktiga komponenter.

Ägarna till NECC, New England Compounding Pharmacy, som var det specialistapotek som orsakade utbrottet av hjärnhinneinflammation ansökte om konkursskydd precis efter att myndigheterna stängt ned företagets apoteksverksamhet. På så sätt har man sett till att inte förlora några pengar.

Enligt svenska Läkemedelsverket finns det inga godkända läkemedel i Sverige som tillverkas av NECC.