Annons

Influensamedel gjorde nytta

Enligt en ny Roche-finansierad studie bidrog behandling med antivirala medel som Tamiflu till att rädda liv under H1N1-pandemin.

19 mar 2014, kl 12:56
0

Annons

Nyttan av användningen av neuroamidashämmare  som Tamiflu och Relenza har starkt ifrågasatts då effekten för att förhindra influensa varit tveksam. Nu har en studie publicerats i Lancet Respiratory Medicine som visar att medlen räddade liv.

I sin analys har forskarna samlat data om över 29 000 patienter i 38 länder för att kartlägga effekterna av behandling med neuroamidashämmare. Enligt resultaten minskade risken att dö under pandemin bland de som behandlades med antivirala medel jämfört med de som inte behandlades.

Den största nyttan sågs om personerna inledde behandling under de två första dagarna med symptom. Effekten syntes hos vuxna, bland barn fanns ingen signifikant skillnad.

Studien har finansierats av Hoffman La Roche, ägare till Genentech som tillverkar Tamiflu. Roche har kritiserats av bland annat Cochrane institutet för att inte ha delat med sig av studiedata rörande just Tamiflu. Förra året gick företaget med på att släppa data.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng