Annons

Forskare osäkra på effekt av influensamedicin

Forskare är fortfarande osäkra på om två vanliga influensaläkemedel verkligen fungerar mot säsongsinfluensa eller ett pandemiutbrott, skriver Reuters.

8 okt 2015, kl 11:03
0

Det är Roches Tamiflu och GlaxoSmithKlines Relenza som forskaren är osäkra på. Även om läkemedlen finns lagrade av regeringar runt om i världen och var brett använt 2009-2010 mot H1N1, svininfluensan, så har inga randomiserade studier gjorts sedan dess. Därför är den bevisade effekten knapphändig, menar forskarna.

– Tills vi gör försöken vet vi inte riktigt vad vi bör göra. Vi har slösat bort enorma möjligheter tidigare genom att inte ha randomiserat patienter tidigt i pandemier. Sa Chris Bulter, expert på kliniska prövningar på Oxford University som var med och gjorde en rapport om användning av antivirala läkemedel.

I rapporten kom forskarna fram till att läkemedlen minskade antalet dödsfall hos inlagda patienter, främst hos patienter som fick behandling inom 48 timmar från insjuknandet. Det kan vara avgörande vid en influensaepidemi menar forskarna, men de anser inte att det stödjer rutinmässig användning av läkemedlen eftersom fördelarna kanske inte väger upp för biverkningar.

Rapporten togs fram på begäran av hälsomyndigheten i England, skriver BBC.