Forskare osäkra på effekten av influensamedicin

Forskare är fortfarande osäkra på om två vanliga influensaläkemedel verkligen fungerar mot säsongsinfluensa eller ett pandemiutbrott, skriver Reuters.

8 okt 2015, kl 11:03
0

Annons

Det är Roches Tamiflu och GlaxoSmithKlines Relenza som forskaren är osäkra på. Även om läkemedlen finns lagrade av regeringar runt om i världen och var brett använt 2009-2010 mot H1N1, svininfluensan så har inga randomiserade studier gjorts sedan dess. Därför är den bevisade effekten knapphändig.

– Tills vi gör försöken vet vi inte riktigt vad vi bör göra. Vi har slösat bort enorma möjligheter tidigare genom att inte ha randomiserat patienter tidigt i pandemier. Sa Chris Bulter, expert på kliniska prövningar på Oxford University som var med och gjorde en rapport om användning av antivirala läkemedel.

I rapporten kom forskarna dock fram till att läkemedlen minskade antalet dödsfall hos inlagda patienter, främst av patienter som fick behandling inom 48 timmar från insjuknandet. Det kan vara avgörande vid en influensaepidemi menar forskarna, men de anser inte att det stödjer rutinmässig användning av läkemedlen eftersom fördelarna kanske inte väger upp för biverkningar.

Rapporten togs fram på begäran av hälsomyndigheten i England, skriver BBC.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng