Annons

Positivt med generisk ordination på sjukhus

I två år har ett sjukhus i Norge haft generisk ordination till inneliggande patienter. Rutinen minskar risken för förväxlingar enligt anställda.

19 mar 2014, kl 11:56
1

Sedan februari 2012 har Universitetssykehuset Nord-Norge, UNN, använt generisk ordination av läkemedel till patienter som ligger på sjukhuset. Redan 2010 inleddes försöket på enstaka avdelningar och nu används det av samtliga.

I en artikel i Norska läkarföreningens tidning sammanfattar läkare och farmaceuter de två gångna åren som lyckade. Nu används det generiska namnet både när läkaren ordinerar preparatet, i journalerna och patienternas läkemedelslistor. Läkaren ska också ange vilken beredningsform det rör sig om. Undantaget är läkemedlet med tre eller fler verksamma substanser där möjligheterna till utbyte anses begränsade. I epikrisen antecknas både det generiska namnet och handelsnamnet så att när hen skrivs ut får en förteckning med sig med båda benämningarna.

Ett år efter att projektet startade blev 95 procent av läkemedlen vid de psykiatriska avdelningarna ordinerade med generiskt namn och i 88 procent av fallen angavs även handelsnamnet. Vid de somatiska avdelningarna var det 89 procent som ordinerades med generiskt namn och handelsnamn angavs i 77 procent av fallen.

Följsamheten kontrollerades bland annat genom att sjukhusfarmaceuter gjorde tre omfattande kartläggningar och stickprovskontroller. Under dessa upptäcktes inget all av dubbelmedicinering.

Bakgrunden till förändringen var misstankar om att många fall av läkemedelsfel och dubbelmedicineringar berodde på att samma substanser med olika handelsnamn och utseende gavs till patienterna. Dessutom gick mycket tid åt för ”översättning” mellan handelsnamn och generiskt namn, enligt artikelförfattarna.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Lite märkligt och otäckt att det inte ens är nämnt hur man hanterar patienters individuella känslighet för alla onödiga “tablettbeståndsämnen”, som existerar i piller.

    Det är ganska vanligt med överkänslighetsreaktioner på det som inte är “aktiv” substans. Även själva generikapreparaten har en mängd olika och också sinsemellan olika tabletthjälpämnen, som orsakar mycket problem vid byten av ordinerat läkemedel. Det måste finnas kvar möjligheten att markera “får ej bytas ut”.

    Personligen tror jag att försöket med generika handlar mest om pengar. Vi är datoriserade idag, det går att göra program som klarar alla generiska namn och originalpreparat. Man borde i stället lägga forskningspengarna på att minimera alla konstiga och sjukdomsframkallande tabletthjälpmedel i våra läkemedel.