Annons

Laddad generisk förskrivning

Läkemedelsverket tycks stå relativt ensamt i sitt motstånd mot generisk förskrivning. Nu är det upp till regeringen.

26 okt 2015, kl 17:50
0

Annons

Läkemedelsverket är ganska ensamt i sin syn på generisk förskrivning

Myndigheten fortsätter avvisa tanken på generisk förskrivning i Sverige. Och TLV liksom flera andra håller fast vid att generisk förskrivning bör införas.

När Läkemedelsverket i våras för tredje gången på uppdrag av regeringen utredde möjligheterna till generisk förskrivning i Sverige blev resultatet än en gång att myndigheten avrådde från ett införande. En av anledningarna var att myndigheten menade att det inte var säkert att patientsäkerheten skulle öka. Istället vill Läkemedelsverket se över hela expeditions- och ordinationsprocessen.
Många var de organisationer som inte höll med. 
Men myndigheten ändrade inte ståndpunkt, trots remissvaren, och i sin rapport till Socialdepartementet ”Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte” säger man fortsatt nej och förespråkar istället något man kallar ett generiskt förhållningssätt.

Myndigheten föreslår till exempel en sammanhållen ordinations- och expeditionsprocess, en samlad läkemedelslista och ett återrapporteringssystem.
Ett av skälen till att Läkemedelsverket motsätter sig generisk förskrivning är att det inte kan säkerställas att sådan förskrivning skulle ge ökad patientsäkerhet, enligt myndigheten. En märklig slutsats menar till exempel de farmaceutiska facken som påpekar att man idag har ett system med generiskt utbyte som man inte heller vet hur det påverkar patientsäkerheten.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL menar i sitt remissvar att generisk förskrivning inte är ett alternativ till det generiska förhållningssätt som Läkemedelsverket vill ha, utan bör ses som en del av detta.
Överhuvudtaget tycks Läkemedelsverket stå relativt ensamt vad gäller motståndet till generisk förskrivning.

TLV framför i sitt svar att generisk förskrivning i praktiken redan införts vid det generiska utbytet, men att förskrivarna tvingas skriva en tillverkare på receptet, trots att man vet att det kommer att bytas ut.
Läkemedelsbranschen, Lif, liksom till exempel Nepi tycker att man borde utreda och införa generisk förskrivning av läkemedel inom utbytesgrupperna.

Apotekarsocieteten tillstyrker i sitt svar till Socialdepartementet det generiska förhållningssätt som myndigheten föreslår istället för generisk förskrivning. Organisationen menar att det har större möjlighet att fungera såväl inom öppen som sluten vård.
Nu ligger rapport och remissvar på regeringens bord.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng