Gammal substans bromsar också svår demens

Den opatenterade substansen donepezil tycks ha effekt också på patienter med svårare Alzheimers sjukdom.

27 okt 2015, kl 10:48
0

I dag används donepezil vid behandling av demenssymtom hos patienter med lindrig till måttlig Alzheimers sjukdom. I Sverige behandlades förra året drygt 23 000 patienter med läkemedlet.

En observationsstudie publicerade i The Lancet Neurology tyder nu på att risken för att placeras på vårdhem fördubblades för patienter med måttlig till svår Alzheimers, när behandlingen med preparatet avslutades
Donepezil som ursprungligen lanserades av bland annat Pfizer under namnet Aricept finns nu som generika och är en billig behandling.

Eftersom den idag endast är godkänd för mild till måttlig sjukdom, sätts den ofta ut när patienterna försämras. Men professor Robert Howard som lett den offentligt finansierade brittiska studien säger i en kommentar att det kan vara dags att ompröva indikationen och utvidga den.
Analysen begränsas till risken för placering på vårdhem under det första året efter att patienterna avslutat den dubbelblinda fasen i studien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng