Statiner kan ha positiv effekt vid ms

En liten brittisk studie tyder på att behandling med en hög dos statiner kan bromsa förtvining av hjärnan hos personer med svår ms.

19 mar 2014, kl 10:28
0

Annons

I studien, som publicerats i Lancet, ingick 140 personer mellan 18 och 65 år med sekundär progressiv multipel skleros, ms. Det är en variant av sjukdomen som är mycket svårbehandlad och som brukar inträffa efter den inledande fasen med skov.

Deltagarna slumpades till att få antingen 80 mg simvastatin dagligen eller placebo under två år. I den grupp som fick simvastatin sågs en årlig minskning på 43 procent av förtviningen av hjärnan jämfört med placebogruppen. Läkemedlet tolererades enligt studien väl av patienterna. De kunde också se att statinbehandlingen ledde till något minskade handikapp enligt två av de mått som vanligen används vid ms.

Forskarna bakom studien påpekar att resultaten ska tolkas med försiktighet. Effekterna på hjärnan mättes främst med MR-undersökning vilket inte behöver innebära någon klinisk effekt.

Till BBC säger en av författarna, Jeremy Chataway, att resultaten ändå är lovande och att man bör gå vidare och testa statiner vid ms i en större fas III-studie.

Varför den positiva effekten uppstod vet inte forskarna men en teori är att det är statinernas antiinflammatoriska egenskaper som spelar in.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng