Annons
Ny influensamedicin har fått godkännande i USA

Ny influensamedicin har fått godkännande i USA

FDA har godkänt det första läkemedlet med ny verkningsmekanism mot influensa på nästan 20 år.

25 okt 2018, kl 10:40
0

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt läkemedlet Xofluza (baloxavirmarboxil) för behandling av influensa hos personer som fyllt 12 år och som haft symtom i högst två dygn.

– Det här är den första nya antivirala influensabehandlingen med en ny verkningsmekanism som FDA har godkänt på nästan 20 år. Eftersom tusentals människor drabbas av influensa varje år och många blir allvarligt sjuka, är det viktigt att ha tillgång till säkra och effektiva behandlingsalternativ, sade FDA-chefen Scott Gottlieb i ett pressmeddelande.

Xofluza tas i form av ett enda piller så tidigt som möjligt efter att influensasymtomen börjat. Om pillret tas tillräckligt tidigt kan symtomen bli lindrigare och patienten kan bli frisk något snabbare.

Den aktiva substansen baloxavirmarboxil hämmar ett enzym som är nödvändigt för att virus ska kunna replikeras. Substansen har i laboratorietester haft effekt mot en rad olika typer av influensavirus, även sådana som är resistenta mot konkurrenten Tamiflu (oseltamivir).

FDA:s godkännande baseras bland annat på en fas III-studie, publicerad i New England journal of medicine. I denna studie jämfördes Xofluza med placebo, samt med Tamiflu. Jämfört med placebo förkortade Xofluza sjukdomstiden med ungefär ett dygn. Xofluza och Tamiflu hade likvärdig effekt. En fördel med Xofluza är dock att patienten bara behöver ta ett enda piller medan Tamiflu tas två gånger om dagen i fem dygn.

De mest rapporterade biverkningarna av Xofluza var i studien diarré, bronkit, illamående och bihåleinflammation, men för placebo rapporterades ännu högre grad av dessa biverkningar så det är svårt att veta vad som var sjukdomssymtom respektive bieffekter av behandlingen.

Xofluza togs fram av det japanska läkemedelsföretaget Shionogi och har tidigare godkänts i Japan. Shionogi har rättigheterna till läkemedlet i Japan och Taiwan, men har genom ett licensavtal överlåtit rättigheterna i resten av världen till läkemedelsbolaget Roche och dess dotterföretag. Roche, som även tillverkar Tamiflu, planerar att lansera Xofluza också i Europa och övriga världsdelar utanför USA. Om och när det når den svenska marknaden återstår alltså att se. I Sverige används i dag Tamiflu, men främst till riskgrupper med ökad risk för allvarliga komplikationer av influensa.

Enligt New York Times kommer en Xofluzabehandling i USA att kosta 150 US-dollar, vilket motsvarar ungefär 1 400 kronor.

FDA framhåller att Xofluza och virushämmande läkemedel inte är några mirakelkurer mot influensa utan att det bästa sättet att skydda sig mot denna allvarliga infektionssjukdom fortfarande är att vaccinera sig. Detta är särskilt viktigt om man tillhör en riskgrupp. I Sverige startar landstingens och regionernas kostnadsfria influensavaccinering för riskgrupper i år på de flesta håll den 6 november.