Annons
Folkhälsomyndigheten gör extra vaccinkampanj
Foto: Istock

Folkhälsomyndigheten gör extra vaccinkampanj

För att skydda sig mot vinterns smittor uppmanas äldre att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa.

7 dec 2022, kl 08:43
0

Annons
Sören Andersson.

Sören Andersson
Foto: Lena Katarina Johansson, Folkhälsomyndigheten

Under vecka 47 rapporterades totalt 4 257 fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med veckan innan. Även när det gäller influensa– och RS-virus börjar smittspridningen röra på sig.

Samtidigt rapporterar flera regioner att vaccineringen mot influensa går trögare än väntat och Folkhälsomyndighetens statistik visar att vaccintäckningen för en extra påfyllnadsdos covid-19-vaccin bland äldre inte är lika hög som för tidigare doser.

Kampanj om vaccin mot covid-19 och influensa

Folkhälsomyndigheten vidtar nu åtgärder för att få dem som ännu inte vaccinerat sig med rekommenderade doser att göra det.

– Vi kommer att gå ut med en informationskampanj i dagarna i våra olika kanaler för att göra vad vi kan för att få att få folk att vaccinera sig både mot covid-19 och influensa. Detta är särskilt viktigt inför julhelgerna då många kommer att träffas och umgås, säger Sören Andersson, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Skulle du säga att det finns en vaccintrötthet bland svenska folket?

– Jag skulle kanske inte kalla det vaccintrötthet, men däremot en pandemitrötthet. Man vill leva som vanligt nu. Jag tror att det blir fler som kommer att komplettera sin vaccination om man ser att covid-19-infektioner börjar att öka igen. Det finns fortfarande personer som blir rejält sjuka och förutom personer i riskgrupp så handlar det främst om personer som är ovaccinerade eller som inte som inte tagit alla rekommenderade doser. De senare är nog lättare att nå, då de tidigare har varit positiva till att vaccinera sig.

Folkhälsomyndigheten följer smittspridningen

Sören Andersson är inte orolig i dagsläget, men menar att det är viktigt att ha ögonen på smittspridningen.

– När det gäller covid-19 så har vi haft ett stabilt läge den senaste tiden och det har därför inte funnit skäl till oro. Men man ska samtidigt inte ta alltför lätt på det heller. Vi har chansen att förebygga sjukdomsfall och hålla emot smittutbrott så därför är det bra om så många som möjligt tar sina rekommenderade påfyllnadsdoser mot covid-19 och att de i riskgrupp vaccinerar sig mot influensa, säger han.

Kommer ni att vidta fler åtgärder?

– Det beror på hur mycket smittspridningen tar fart. Vi följer spridningen av både covid-19, influensa och RS-virus kontinuerligt och är beredda att ta till fler åtgärder om det behövs. Förutom att vaccinera sig är det viktigt att man stannar hemma om man är sjuk. Läget ser stabilt ut just nu men vi vill ju gärna att det fortsätter att göra det.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som är 65 år och äldre, samt personer i riskgrupp att ta en extra påfyllnadsdos covid-19-vaccin, samt vaccin mot influensa. Även hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar samt vård- och omsorgspersonal rekommenderas influensavaccin.