Annons
En influensavariant kan vara utrotad
Foto: Istock

En influensavariant kan vara utrotad

En av de tidigare vanligaste influensatyperna verkar ha försvunnit under coronapandemin.

24 okt 2022, kl 09:50
0

Influensaexperter över hela världen diskuterar för närvarande att en influensavariant kan vara utrotad. Det handlar om en av de tidigare vanligaste varianterna av influensa B. Den har beteckningen B/Yamagata och orsakade senast en svår influensasäsong 2017-2018. Sedan mars 2020 har den dock i stort sett lyst med sin frånvaro i de globala övervakningssystemen.

– Ett litet fåtal fall av B/Yamagata har rapporterats. Men det handlar troligtvis om personer som fått viruset genom vaccinering med levande försvagat vaccin, säger AnnaSara Carnahan, influensaexpert på Folkhälsomyndigheten.

Hypotesen är att denna variant blivit utrotad under covid-19-pandemin. Sådant har hänt tidigare i samband just med pandemier. Under svininfluensapandemin 2009 försvann en variant av influensa A och har inte återkommit, berättar AnnaSara Carnahan.

Men ännu är experterna inte säkra, förklarar hon:

– Vi får vänta och se. Det skulle kunna vara så att B/Yamagata fortfarande cirkulerar någonstans i världen där det inte finns så mycket testning. Men alla letar nu så om den finns kvar så kommer vi att få veta det.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng