Folkehelseinstittutet positivt till rotavirusvaccination

Världshälsoorganisationen WHO vill att vaccinering mot rotavirus ska ingå i de allmänna vaccinationsprogrammen. Det gör det inte i till exempel Sverige och Norge. Men nu föreslår det norska folkhälsoinstitutet att vaccinet ska ingå.

2 dec 2011, kl 10:58
0

I stort sett alla barn i Sverige drabbas en eller flera gånger om året av rotavirus och runt 2 000 behöver varje år sjukhusvårdas på grund av infektionen. I bland annat Sverige och Norge ingår vaccination mot rotavirus inte i vaccinationsprogrammen. Men i Norge kan det nu vara på väg efter att en arbetsgrupp inom Folkhelseinstituttet föreslagit för den norska regeringen att ta med det i vaccinationsprogrammet.

Skälet är, enligt
rapporten de samhällsekonomiska vinsterna mer än hälsoskäl. Rotavirusinfektion är ytterst sällan dödligt i länder som Norge och Sverige, däremot kostar det att ha föräldrar hemma från arbetet för att vårda sjuka barn. Enligt arbetsgruppen skulle samhället tjäna ekonomiskt på om vaccinerna ingick i det allmänna vaccinationsprogrammet eftersom priset på vaccin sjunker i länder som har med det i de nationella programmen, argumenterar folkehelseinsituttets arbetsgrupp.

För snart två år
sedan presenterades i Sverige en utredning med förslag om att regeringen och inte Socialstyrelsen ska fatta beslut om vilka vaccin som ska ingå i vaccinationsprogrammet. En proposition är på väg, men i väntan på den och vilka regler som ska gälla kommer inga beslut om tillägg i det svenska programmet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng