Annons

Pfizers avtal om Lipitor synas

Pfizers ansträngningar för att behålla så stor del av Liptor-marknaden som möjligt nu när patentet gått ut ifrågasätts av amerikanska senatorer.

2 dec 2011, kl 11:29
3

Pfizers erbjudanden till och avtal med amerikanska försäkringsbolag och apotekschefer för att minska konkurrensen från generiska atorvastin har fått senatorer att reagera.

Pfizer hävdar
att avtalen innebär att företaget erbjuder Lipitor till priser som motsvarar eller är lägre än de generiska konkurrenterna och förnekar att det finns några villkor, som till exempel att inte expediera generiska recept.
Senatorerna i tillsynskommittén oroar sig dock för att arrangemangen kan leda till begränsad tillgång av generiska atorvastatin och därmed i förlängningen driva upp kostnaderna för patienter och den amerikanska statens försäkringsprogram.

Senatorerna ger
nu de företag som ingått avtal med Pfizer tre veckor på sig att redogöra för hur dessa ser ut.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Min man fick ersättningspreparat Atorvastatin istället för Lipitor 40 mg´, 98 tabl för 1.383 kr istället för att han skulle betala för Lipitor 100 kr mer. Förpackningen hade ifrån Pfizer varit och vänt i England och blivit ompacketerat, och sedan vidare till Helsingborg för 100 kr billigare. Jag förstår ingenting. Hur fungerar egentligen läkemedelsindustrin och tabl förbrukningen i Sverige, det verkar blivit mycket sämre när det blivit fler apotek och det är en djungel för varje patient att utreda detta, vilket vi inte kan. Jag får olika besked från apoteket.se och Cura apoteket i Malmö på Ystadvägen. Vilket är rätt pris. Kan ni möjligen ge mig ett svar. Är det meningen att patienten skall lida för att ni inte vet hur den rätta prissättningen skall vara för era receptbelagda tabletter??

  2. av Ulla Fynsk 06 jul 2012 Min man fick ersättningspreparat Atorvastatin istället för Lipitor 40 mg´, 98 tabl för 1.383 kr istället för att han skulle betala för Lipitor 100 kr mer. Förpackningen hade ifrån Pfizer varit och vänt i England och blivit ompacketerat, och sedan vidare till Helsingborg för 100 kr billigare. Jag förstår ingenting. Hur fungerar egentligen läkemedelsindustrin och tabl förbrukningen i Sverige, det verkar blivit mycket sämre när det blivit fler apotek och det är en djungel för varje patient att utreda detta, vilket vi inte kan. Jag får olika besked från apoteket.se och Cura apoteket i Malmö på Ystadvägen. Vilket är rätt pris. Kan ni möjligen ge mig ett svar. Är det meningen att patienten skall lida för att ni inte vet hur den rätta prissättningen skall vara för era receptbelagda tabletter??

  3. Läkemedel Atorvastatin hade varit och vänt i England för att ompacketeras och sedan tillbaka till Helsinborg av Pfizer. Min man fick betala 100 kr mindre för denna omförpackningen, istället för att få Lipitor 40 mg 98 st som det stod på receptet, Dessutom satte inte apotekspersonalen någon etikett på läkemedelsförpackningen, vilket jag aldrig har varit med om tidigare, och vilket är katastrof, där skall stå ordinationen, priset, läkarens namn som har skrivi ut preparatet. Dessutom fick min man inte påfört på sitt högkostnadsbelopp denna summa, alltsä 1.383 kr. Det är mycket fel som har blivit gjort här. Varför erbjöds min man inget billigare ersättnings-preparat, det finns ner till 80 kr som jag har läst på Internet och hört med andra apotek, pratade med Hjärtapoteket idag och de förstod ingenting hur detta har gått tillväga. . Detta apotek var Cura apoteket på Cypressvägen, Maxi i Malmö. Ansvarig för detta apotek är Agneta Nilsson som är på semester till 18/7. Vem vänder man sig till, det måste vara något som är ansvarig för detta apotek under hennes semester. Har själv jobbat inom sjukvården och vi har alltid en ersättare när chefen har semester. Jag har skrivit mail till Agneta Nilsson och tydligen har hon ingen ersättare för jag har inte fått något svar på mitt mail. Dessutom pratade jag med apotekspersonal på Cura apoteket Maxi den 7/7, men han var bara på detta apotek någon enstaka gång och vågade inte tillrättalägga felen som var begågna på något sätt.Den som hade utfört expedieringen av min mans recept hade gått på graviditetsledighet på 1 år, så alltid ha tydligen blivit fel här, Alltså kan hon inte förklara sig som har gjort fel eftersom hon är grav ledig. FInns det ingen ansvarig för Cura apoteket Cypressvägen i Malmö när apotekschefen har semester?? Hur gör ni när problem uppkommer, personalprobelm, problem med läkemedel och patienter, bara en liten undran om hur ert apotek fungerar.??? Vi, min man och jag har fullständigt tappat förtroende för ert apotek på detta ställe.