Receptarie ett okänt yrke

Inte hälften av svenskar i åldern 19-39 år säger sig ha kännedom om vad en receptarie är. Om det tyder på att yrkesrollen är väl eller dåligt känd beror på vilka yrkesgrupper man jämför med, menar Per Nilsson på Demoskop som ansvarat för analyserna.

2 dec 2011, kl 14:23
0

Sveriges farmacevtförbund har låtit konsultföretaget demoskop undersöka hur väl svenskar i åldern 19-39 år känner till farmacevtyrkena. Drygt 1000 personer har fått ange hur väl de anser sig känna till yrkena apotekare, receptarie och farmacevt.

Bäst kännedom
sa sig de tillfrågade ha om apotekare, 61 procent karakteriserade sin kunskap om yrket som ganska eller mycket god. Sämst kände man till receptarieyrket, knappt hälften kände till yrket väl medan drygt hälften ansåg sig veta vad en farmacevt är.

Om det tyder
på dålig kunskap jämfört med andra beror på vad man jämför med, säger Per Nilsson som ansvarar för undersökningen på konsultföretaget Demoskop.
? Det är ju väldigt många yrken som är okända för de flesta av oss, många yrkesgrupper finns ju så att säga bara mellan olika företag. Få vet nog vad en lantmätare är till exempel.
Däremot är yrken inom offentlig sektor ofta välkända, Per Nilsson nämner lärare, läkare, vårdbiträden som exempel.
? Ser man till kännedomen om yrkesgrupper generellt då är kunskapen om de här tre ganska stor skulle jag säga. Men jämför man med andra yrkesgrupper inom vården är den ganska låg.
? Och det kan jag tycka är lite överraskande, eftersom de flesta av oss också stöter på de här yrkesgrupperna i alla fall på apotek.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng