EU godkänner nytt diabetesläkemedel

Substansen sitagliptin har godkänts av EU för behandling av diabetes typ-2.

27 mar 2007, kl 11:13
0

Annons

Diabetesläkemedlet sitagliptin verkar med en ny mekanism för att kontrollera blodsockernivån i blodet. Substansen är en DPP-4 hämmare. Enzymet DPP-4 bryter normalt ner inkretiner, som är tarmhormoner som reglerar blodsockret genom att öka frisättningen av insulin och bromsa bildandet av socker i levern. Hämmandet av DDP-4 gör alltså att nivån av inkretiner ökar vilket stimulerar insulinproduktionen och minskar blodsockerproduktionen.


Läkemedlet, som kommer marknadsföras under namnet Januvia, godkändes av EU för behandling av diabetes typ-2 i kombination med metformin i de fall där enbart diet, motion och metformin inte gett resultat. Substansen är också godkänd för kombinationsbehandling med en PPAR-agonist.


Merck Sharp & Dohme som tillhandahåller Januvia planerar nu att ansöka om subvention hos Läkemedelsförmånsnämnden. Januvia är sedan tidigare godkänt i bland annat USA, och kommer troligen att finnas på svenska apotek under hösten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng