Annons

Samarbete ger nytt malariamedel

Nu lanseras det första opatenterade malarialäkemedlet, ASAQ, som utvecklats av DNDI i samarbete med Sanofi-aventis. Behandlingen är billig och enkel för patienterna att fullfölja.

26 mar 2007, kl 14:56
0

Annons

Det nya läkemedlet ASAQ är en kombinationstablett av artesunate och amodiaquine, två av de substanser som rekommenderas av WHO för behandling av malaria. Läkemedlet skyddas inte av något patent och kan därför tillverkas av flera företag samtidigt. Dessutom tas tabletterna bara en gång om dagen vilket underlättar för patienterna.

? Genom att behandlingen är billigare och enklare kommer fler att få tillgång till den och på rätt sätt genomföra behandlingen, säger PehrOlov Pehrson på Läkare Utan Gränser.

Läkemedlet är resultatet av ett samarbete mellan Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDI) och Sanofi-aventis. DNDI är en icke vinstdrivande sammanslutning av forskarorganisationer och Läkare Utan Gränser, och har som ambition att utveckla nya och bättre läkemedel för eftersatta sjukdomar.


Sedan 2001 rekommenderar WHO ACT-kombinationer för behandling av malaria. Problemet med behandlingarna som hittills funnits på marknaden är att de är dyra och har låg följsamhet eftersom tabletterna måste tas flera gånger dagligen.