Missbruksvård ledde till dödsfall

Anmäld: LäkareAnmälare: AnhörigÄrende: Behandling av missbruksbesvär med meraÄrendenr: HSAN 2006/1214:B1Utgång: Varning

26 mar 2007, kl 14:48
0

En 46-årig man sökte läkare i Göteborg för att få hjälp med sina missbruksproblem. Enligt hans syster som gjort anmälan sökte han vård för att få Antabus och medel mot sin ångest. Enligt utredningen hade mannen provat i princip allt och fått just denna läkare rekommenderad av bekanta.

Läkaren skrev ut Stesolid, Xanor och Neurontin, enligt uppgift för att hålla patienten fri från ångest och abstinens i väntan på annan behandling. Därefter reste han själv med patienten i bil till en gård i Norge där det skulle finnas möjlighet att behandla missbruksproblem med Ibogain, en hallucinogen som är narkotikaklassad i Sverige. Mannen avled nästa dag. Rättsmedicinsk undersökning angav trolig förgiftning till följd av intag av blandning av alkohol och läkemedel.
Syftet med norgeresan var att låta expertis bedöma huruvida annan missbruksvård än den mannen genomgått i Sverige var lämplig.

Läkaren hävdar att han inte hade kännedom om mannens alkoholberoende förrän detta blev uppenbart i samband med resan till Norge, då mannen drack ur en whiskyflaska och blev tilltagande berusad och allmänt otrevlig.

Ansvarsnämnden skriver i sin bedömning att intag av Ibogain kan innebära en livshotande risk, särskilt i kombination med andra ämnen eller droger. Redan vid första kontakten informerade läkaren om Ibogain, en behandling som inte är evidensbaserad. Dessutom försågs patienten med en oförsvarlig mängd tabletter. Kombinationen av denna förskrivning och patientens alkoholproblem var klart hotande genom den andningspåverkan som kan ske.
Nämnden bedömer felen varken som ringa eller ursäktliga och ålägger läkaren en varning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng